Βουλγαρία: Οι τροποποιήσεις στον εκλογικό κώδικα εισέρχονται για δεύτερη ανάγνωση στη Βουλή

Βουλγαρία: Οι τροποποιήσεις στον εκλογικό κώδικα εισέρχονται για δεύτερη ανάγνωση στη Βουλή

Σήμερα ψηφίζουν οι βουλευτές για τις αλλαγές στον εκλογικό κώδικα στην αίθουσα της ολομέλειας

Την Τρίτη, το κυβερνών κόμμα του GERB απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων για να προωθήσει την πλειοψηφία του σε έναν γύρο για τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο μικρότερος εταίρος του συνασπισμού Ενωμένοι Πατριώτες καταψήφισαν την ιδέα. Το MRF αντιτάχθηκε επίσης σθεναρά στην ιδέα.

Οι βουλευτές επιβεβαίωσαν την απόφασή τους ότι οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν πώς να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια των εκλογών είτε με το μηχάνημα ή με το παραδοσιακό χαρτί. Το επιχείρημα είναι ότι η χρήση ενός μηχανήματος καθιστά πολύ δύσκολη την ψηφοφορία για ορισμένους ψηφοφόρους, ειδικά τους ηλικιωμένους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα αυτόματης ψηφοφορίας σε τμήματα με περισσότερους από 300 ψηφοφόρους, και η πλειοψηφία μεταβίβασε την ευθύνη για την αγορά, τη συντήρηση, τη λειτουργία και την αποθήκευση των συσκευών εξ ολοκλήρου στην Εκλογική Επιτροπή.

Στα τέλη Αυγούστου η Εκλογική Επιτροπή είχε διαφωνήσει με την απόφαση, έχοντας ως αποτέλεσμα την παραίτηση της Προέδρου της Επιτροπής Stefka Stoeva. Η προθεσμία για τον διορισμό του αναπληρωτή της Stoeva έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ.

Το μειονοτικό κίνημα MRF δεν θα εγγραφεί στην Ολομέλεια για τις τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα σύμφωνα με τις δηλώσεις του ηγέτη του MRF Mustafa Karaday.

Το σχέδιο του GERB για τον Εκλογικό Κώδικα δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα, αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για χάος και παραποιήσεις.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κινήματος, οι προτάσεις του GERB για αλλαγές στους εκλογικούς κώδικες αποτελούν «υποχώρηση από την δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στην ψήφο»./ibna