Ρουμανία: Αλλαγή ρότας στη ρουμανική διπλωματία

Ρουμανία: Αλλαγή ρότας στη ρουμανική διπλωματία

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, υπέγραψε χθες, τα διατάγματα για την ανάκληση από το πόστο τους 14 Πρέσβεων, μεταξύ των οποίων ο Dan Mihalache, Πρέσβης της Ρουμανίας στη Μεγάλη Βρετανία και ο  Adrian Cioroianu, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην UNESCO. Την Παρασκευή ο Klaus Iohannis ανακάλεσε από το πόστο άλλη μια ομάδα 12 Πρέσβεων, μεταξύ των οποίων τον Πρέσβη της χώρας στη Μόσχα.

Την Παρασκευή ανακλήθηκαν οι Πρέσβεις της Ρουμανίας στη Ρωσία,  Τουρκία,  Ουγγαρία,  Ολλανδία, Φινλανδία,  Ιράκ,  Λίβανο,  Παραγουάη, Ουρουγουάη, Περού-Βολιβία-Εκουαδόρ,  Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία-μικρά κράτη του Ειρηνικού και Μαλαισία-Μπρουνέι.

Πολιτικές πηγές ανέφεραν ως αιτία τη λήξη της θητείας τους.

Ωστόσο, χθες ακολούθησε δεύτερο κύμα ανακλήσεων. Ανακλήθηκαν οι Πρέσβεις της Ρουμανίας σε Μεγάλη Βρετανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γεωργία, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία-Μαλδίβες, Μπαγκλαντές-Νεπάλ,  Μαρόκο-Μαυριτανία,  την UNESCO και το επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρουμανίας στους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη.

Ο  Adrian Mihai Cioroianu, που ανακλήθηκε από την UNESCO, είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση  Tăriceanu.

Ο Dan Mihalache διετέλεσε επικεφαλής της Προεδρικής Καγκελαρίας μετά την εκλογή του Klaus Iohannis στην Προεδρία της Ρουμανίας. Διαχειρίστηκε το θέμα των Ρουμάνων της Βρετανίας στο πλαίσιο του Brexit, αλλά και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το σαρωτικό κύμα αλλαγών που συμπαρέσυρε 26 διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων πολλά διάσημα ονόματα, οι οποίοι είχαν σταλεί να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της Ρουμανίας σε δύσκολες από πλευράς γεωστρατηγικής χώρες, πηγάζει από την επιθυμία αλλαγής προτύπου στην εξωτερική πολιτική. Όπως εξήγησαν στον διπλωματικές πηγές, πρόκειται για μια διαδικασία αποπολιτικοποίησης, ανανέωσης του σώματος πρεσβευτών τόσο ως προσωπικότητες όσο και ως προς την ηλικία, και χρήσης των ικανοτήτων τους αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων της χώρας στην οποία διορίζονται.

Διπλωματικές πηγές εξήγησαν ότι οι 26 διπλωμάτες ανεκλήθησαν επειδή έληξε η θητεία τους, μάλιστα ορισμένοι την είχαν υπερβεί καιρόν πριν, αλλά και επειδή τώρα, δίχως το  PSD στην εξουσία,  δύνανται να πραγματοποιηθούν αλλαγές στον τρόπο διορισμού των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών.

«Δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με το  PSD, ήθελαν να περάσουν όλους τους διορισμούς πρέσβεων από τα κομματικά φόρα, ήταν μια απαράδεκτη πολιτικοποίηση», ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.

Το ΥΠΕΞ, υπό τον Bogdan Aurescu, έχει ήδη ετοιμάσει 31 ονόματα διπλωματών που θα αναλάβουν πόστα σε σημαντικές από γεωστρατηγικής απόψεως χώρες, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Ουγγαρία.

«Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στη διαδικασία, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2019, μεταρρύθμισης του ΥΠΕΞ, βάσει ικανοτήτων, για την προώθηση επαγγελματιών σε αυτόν τον άκρως εξειδικευμένο τομέα, που θα αντιπροσωπεύουν στο υψηλότερο επίπεδο τα συμφέροντα της Ρουμανίας (τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στο εξωτερικό)», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το εν τρίτον των Πρέσβεων που θα διοριστούν, ήτοι 11 άτομα, θα καταλάβουν για πρώτη φορά πρεσβευτικό πόστο. Επίσης, η κατανομή αναλόγως φύλου θα είναι σχεδόν ισότιμη, 14 γυναίκες και 17 άνδρες. Σημαντική πρωτιά αποτελεί εξάλλου η ηλικιακή ανανέωση του σώματος των πρεσβευτών: οι διοριζόμενοι για πρώτη φορά έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 46έτη, τη στιγμή που ο γενικός μέσος όρος ηλικίας διορισμών είναι 51 έτη.

Η σημαντικότερη αλλαγή όλων είναι ότι αποστέλλονται στο εξωτερικό διπλωμάτες εξειδικευμένοι στα θέματα των χωρών στις οποίες διορίζονται.

Επιδιώχθηκε η συσχέτιση -ή η συμβατότητα- της περιοχής αρμοδιότητας και του προφίλ του προτεινόμενου προσώπου, με άλλα λόγια η προώθηση διπλωματών εξειδικευμένων και έμπειρων στα ζητήματα της περιοχής αρμοδιότητάς τους.

Στη Ρωσία, επί παραδείγματι, θα υπηρετήσει πρέσβης με εμπειρία σε θέματα ασφαλείας και ελέγχου των εξοπλισμών.

Στη Βόρεια Μακεδονία, γυναίκα διπλωμάτης, 43 ετών, διευθύντρια στο ΥΠΕΞ, σήμερα, ειδική σε θέματα σχέσεων με τους διεθνείς θεσμούς και με εμπειρία σε πόστα στο εξωτερικό.

Στην Αλβανία, 48χρονος πρέσβης, ειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας μειονοτήτων, με διάφορα πόστα στο εξωτερικό.

Στο Περού 45χρονη διπλωμάτης με ειδικότητα στο χώρο της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, στην Ινδία, γυναίκα διπλωμάτης 50 ετών, ειδικευμένη στον ασιατικό χώρο, με προϋπηρεσία σε χώρες της περιοχής, γνώστης της γλώσσας  hindi./ibna