Βόρεια Μακεδονία: Ενδιαφέρον για συμμετοχή της χώρας στον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

Βόρεια Μακεδονία: Ενδιαφέρον για συμμετοχή της χώρας στον τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, κατά τη διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τον Χρήστο Κοπελούζο, Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου Κοπελούζου, ο οποίος είναι ιδρυτικός μέτοχος της εταιρείας “Gastrade”.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της εταιρείας “Gastrade”, συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις και συντονιστής των οικονομικών τμημάτων και των επενδύσεων Fatmir Bytyqi, και ανώτεροι εκπρόσωποι της εταιρείας “Gastrade”, όπου εξέφρασαν αμοιβαίο ενδιαφέρον ώστε η Βόρεια Μακεδονία να συμμετάσχει στην κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα, ως νέο, ανεξάρτητο σημείο εισόδου για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας.

Με την ένδειξη  ενδιαφέροντος, με το οποίο η κοινοπραξία “Gastrade” εξέφρασε την υποστήριξή της για την υλοποίησή της, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα συμμετάσχει στο έργο κατασκευής πλωτού σταθμού 17 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη για προσωρινή αποθήκευση και αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρητικότητας 170.000 κυβικών μέτρων και τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Αυτό το έργο δημιουργεί μια ευκαιρία για μόνιμη και σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, ταυτόχρονα, θα γίνει ένα σημείο από το οποίο το αέριο θα διανεμηθεί ευρύτερα στην περιοχή και σε χώρες που θα δείξουν ενδιαφέρον.

Όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο μήνα, η Δημοκρατία της Βουλγαρίας έγινε μέρος αυτού του έργου, μέσω του εθνικού φορέα φυσικού αερίου “Bulgartransgas” και η συμπερίληψη της Βόρειας Μακεδονίας στο έργο θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση των διαδρομών πρόσβασης στο φυσικό αέριο όχι μόνο για το χώρα, αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη./ibna