Ρουμανία: Νέα παράταση στην κατάστασης επιφυλακής

Ρουμανία: Νέα παράταση στην κατάστασης επιφυλακής

Παρατείνεται, από σήμερα, για άλλες 30 μέρες, η κατάσταση επιφυλακής στη Ρουμανία, μετά από  κυβερνητική απόφαση. Παραμένουν σε ισχύ οι περισσότεροι περιορισμοί που ήδη υπάρχουν, επιτρέπεται όμως η οργάνωση διαδηλώσεων και δημοσίων συγκεντρώσεων, με συμμετοχή έως 100 ατόμων, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολύμανση χεριών και τήρησης αποστάσεων.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, τους χώρους εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα ανοιχτά μέρη με συνωστισμό.

Σε ό,τι αφορά στις εκλογές, οι ψηφοφόροι πρέπει να απολυμαίνονται κατά την είσοδο και έξοδο από το εκλογικό τμήμα και είναι οι μόνοι που θα αγγίζουν τα δελτία ταυτότητας.

Παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής προεκλογικών συγκεντρώσεων με συμμετοχή έως 100 ατόμων, με την προϋπόθεση της τήρησης αποστάσεων και χρήσης μάσκας.

Επίσης, βγήκαν από τη λίστα των αθλημάτων για τα οποία υπάρχουν περιορισμοί, τα αθλήματα με ανθρώπινη επαφή. Ωστόσο, οι αθλητικοί αγώνες θα συνεχίσουν να διεξάγονται άνευ θεατών και οι εσωτερικές πισίνες θα παραμείνουν κλειστές.

Κλειστοί θα παραμείνουν οι παιδότοποι και οι αίθουσες παιγνίων.

Για τις ιδιωτικές εκδηλώσεις που οργανώνονται σε κλειστούς χώρους, το όριο παραμένει στα 50 άτομα, στους ανοιχτούς χώρους 100, ενώ στο δρόμο θα μπορούν να κυκλοφορούν μαζί έως 6 άτομα.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.111 νέα κρούσματα Covid-19, μετά από 21.049 τεστ και 51 θάνατοι. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 460 ασθενείς επί συνόλου 6.881, που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με COVID-19.

Συνολικά έχουν ασθενήσει 105.298 άτομα και 4.236 έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί 2.110.024 τεστ, από αυτά 21.049 το τελευταίο 24ωρο: 12.767 βάσει πρωτοκόλλου και 8.327 από πολίτες αυτοβούλως προσερχόμενους./ibna