Β-Ε: Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς στη Β-Ε πέθανε σήμερα το πρωί

Β-Ε: Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς στη Β-Ε πέθανε σήμερα το πρωί

Ο Πρόεδρος της Πρώτης Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA), πρώην εκπρόσωπος των Σέρβων στην Προεδρία της Β-Ε και καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου, Momčilo Krajišnik, πέθανε σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα.

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες ο Krajišnik βρισκόταν διασωληνωμένος σε αναπνευστική συσκευή λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Νωρίς το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή.

«Ενημερώνουμε το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης ότι ο Momčilo Krajišnik, ο πρώτος Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της RS, απεβίωσε σήμερα το πρωί, 15 Σεπτεμβρίου 2020, στις 6:00 π.μ. στην Εντατική της Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Κλινικού Κέντρου της Δημοκρατίας της Σέρσπκα (UCC RS), ως αποτέλεσμα μόλυνσης με το νέο κορωνοϊό. Η διεύθυνση UCC RS, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Vlado Đajić, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αποθανόντος», δήλωσε η UCC RS στη δήλωση, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Krajišnik.

Ο Momčilo Krajišnik πριν από τον πόλεμο ήταν ο Γενικός Διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Λόγω “κατάχρησης θέσης” καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση. Στην πραγματικότητα, βοήθησε παράνομα τον φίλο του, Radovan Karadžić, να χτίσει την εξοχική κατοικία κοντά στο Σεράγεβο. Κατά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη Β-Ε εξελέγη πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Β-Ε.

Στην αρχή του πολέμου, ο Krajišnik ήταν ήδη ανώτερος αξιωματούχος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του Radovan Karadžić και, αφού οι Σέρβοι κήρυξαν ανεξαρτησία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έφυγε από το Σεράγεβο και έγινε ο πρώτος ομιλητής της RSNA.

Μετά τον πόλεμο, ο Krajišnik εξελέγη αντιπρόσωπος των Σέρβων στην προεδρία της Β-Ε, μαζί με τους Alija Izetbegović και Krešimir Zubak (1996-1998).

Συνελήφθη το 2003 και τρία χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως εξόντωση, δολοφονία, δίωξη, απέλαση και αναγκαστική μεταφορά. Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες δολοφονίας ως εγκλήματος πολέμου, γενοκτονίας και συνενοχής στη γενοκτονία.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) διαπίστωσαν ότι ο Krajišnik ήταν μέρος μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης η οποία πραγματοποίησε τον εξόντωση, τη δολοφονία, τη δίωξη και την απέλαση μη Σέρβων κατά τη διάρκεια του Βοσνιακού πολέμου 1992-1995.

Είχε απαλλαγεί από γενοκτονία ή συνενοχή στη γενοκτονία, επειδή το δικαστήριο δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για την πρόθεση της γενοκτονίας για την πλήρη ή μερική εξάλειψή εθνικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων.

Οι κατηγορίες για δολοφονία και εξόντωση καταργήθηκαν το 2009 και η ποινή μειώθηκε σε 20 χρόνια. Μετά τα δύο τρίτα της ποινής, έφτασε στη Μπάνια Λούκα το 2013. Έζησε μακριά από τη δημόσια ζωή για λίγα χρόνια, αλλά αργότερα γύρισε και πάλι στην πολιτική.

Ο θάνατός του προκάλεσε διάφορα σχόλια στο κοινό. Μερικοί είπαν ότι ήταν ήρωας και μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των Σέρβων στη Β-Ε, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι θα “καεί στην κόλαση” λόγω του παρελθόντος του.

Ο Krajišnik ήταν 75 ετών./ibna