Σλοβενία: ΑΞΕ σημείωσαν αύξηση 4,9% το 2019

Σλοβενία: ΑΞΕ σημείωσαν αύξηση 4,9% το 2019

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Σλοβενία ​​ανήλθαν σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019, αύξηση 4,9% σε σύγκριση με το 2018. Εν τω μεταξύ, οι εξερχόμενες ΑΞΕ της Σλοβενίας αυξήθηκαν κατά 8,7%, στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας (Banka Slovenije) τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των εισερχόμενων ΑΞΕ στη Σλοβενία ​​πέρυσι ήταν το κεφάλαιο ιδιοκτησίας και τα επανεπενδυόμενα κέρδη, ενώ το καθαρό χρέος προς ξένους επενδυτές μειώθηκε, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Το μεγαλύτερο μερίδιο, το 70%, της εισροής κεφαλαίου ιδιοκτησίας ήταν με τη μορφή εξαγορών και συγχωνεύσεων, ακολουθούμενη από αυξήσεις κεφαλαίου (16%) και επενδύσεις σε γήπεδα (10%). Μεταξύ των συναλλαγών το 2019 ξεχώρισαν οι μεγαλύτερες εξαγορές στον τομέα της μεταποίησης, των χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων.

Η Αυστρία ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Σλοβενία ​​πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 24,7%. Επένδυσε κυρίως στην κατασκευή και στο εμπόριο, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων.

Ο βόρειος γείτονας της Σλοβενίας ακολουθήθηκε από το Λουξεμβούργο (13%), κυρίως μέσω επενδύσεων σε χρηματοοικονομικά και ασφαλιστικά θέματα, την Ελβετία (11%) με επενδύσεις στη μεταποίηση, στη Γερμανία (8,5%) με επενδύσεις στην κατασκευή και στο εμπόριο αυτοκινήτων, συντήρηση και επισκευές, και σην Ιταλία (7,9%), κυρίως με επενδύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την ασφάλιση.

Οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν το 2019 τα υψηλότερα κέρδη μέχρι σήμερα. Συνολικά, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτέλεσαν τη βάση για πληρωμές μερισμάτων ύψους 0,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι Σλοβενικές ΑΞΕ αυξήθηκαν κατά 8,7% το 2019, κυρίως λόγω των επενδύσεων ιδιοκτησιακού κεφαλαίου και των επανεπενδυόμενων κερδών (0,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το κεφάλαιο ιδιοκτησίας αντιπροσώπευε το 78,2% όλων των σλοβενικών εξερχόμενων ΑΞΕ – το μερίδιο στις εταιρείες ήταν 71,5% και στα ακίνητα 28,5%. Το μερίδιο των χρεωστικών τίτλων στο σύνολο των ΑΞΕ στο εξωτερικό στο τέλος του 2019 ήταν 21,8% ή 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 7% περισσότερο από ό,τι το 2018.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξερχόμενων ΑΞΕ της Σλοβενίας πήγε στην Κροατία (34,5%), όπου ξεχώρισαν οι επενδύσεις σε ακίνητα από νοικοκυριά και σε εμπόριο, συντήρηση και επισκευές αυτοκινήτων.

Ακολουθεί η Σερβία (14%), όπου ξεχώρισαν οι επενδύσεις στη μεταποίηση, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (8,1%) όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η ασφάλιση ήταν οι κύριοι επενδυτικοί τομείς, η Ρωσία (6,8%) στη μεταποίηση, και η Βόρεια Μακεδονία (6,3%) στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την ασφάλιση.

Οι εταιρείες στο εξωτερικό με κυριότητα της Σλοβενίας σημείωσαν επίσης κέρδη ρεκόρ, συνολικού ύψους 0,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αύξηση άνω του 75%. Οι πληρωμές μερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,2%./ibna