Οι Εβραίοι του Κοσσυφοπεδίου χαιρετίζουν τη νέα συμφωνία με το Ισραήλ

Οι Εβραίοι του Κοσσυφοπεδίου χαιρετίζουν τη νέα συμφωνία με το Ισραήλ

Για τον Flori Dedoni, μέλος της πολύ μικρής εβραϊκής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, η είδηση ​​ότι η χώρα του καθιερώνει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ είναι αιτία γιορτής.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ήταν μεταξύ των δεκάδων χωρών που δεν είχαν αναγνωρίσει τη χώρα, που βρίσκεται μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας και η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι.

«Όταν κάποιος μαθαίνει ότι είμαι Εβραίος, συνήθως ρωτούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνομιλίας γιατί το Ισραήλ δεν μας αναγνωρίζει», είπε ο Dedoni. «Τώρα, τελικά συμβαίνει και το συναίσθημα είναι απλά εορταστικό. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να το εξηγήσω πια.»

Η σιωπηρή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από το Ισραήλ αποτελεί μέρος μιας τριμερούς συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σερβία, η οποία διεκδικεί κυριότητα της επικράτειας του Κοσσυφοπεδίου και αγωνίστηκε ενάντια στη διεθνή αναγνώριση της δήλωσης ανεξαρτησίας της το 2008, συμφώνησε να συνεργαστεί σε ορισμένα οικονομικά ζητήματα με την κυβέρνηση της αποσχισμένης περιοχής.

Η συμφωνία ορίζει ότι και οι δύο χώρες θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ – μια εξέλιξη την οποία προωθούν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την αντίθεση των Παλαιστινίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι λένε ότι η πόλη πρέπει να αναγνωριστεί μόνο ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μετά από συμφωνία ειρήνης με την Παλαιστίνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις 116 χώρες που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, μια χώρα με περίπου 1,8 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία, είναι μεταξύ των χωρών, που δεν το έχουν αναγνωρίσει. Η μη αναγνώρισή και από άλλες σημαντικές χώρες, όπως η Ισπανία, το Ισραήλ, το Μαρόκο και η Ουκρανία, πιστεύεται ότι είναι το ζήτημα της συνοχής καθώς φοβούνται να ενθαρρύνουν μονομερείς διακηρύξεις ανεξαρτησίας σε περιοχές που ελέγχουν.

Όμως, η θέση του Ισραήλ ήταν ακατανόητη στο Κοσσυφοπέδιο, του οποίου ο λαός είναι υπερβολικά φιλοαμερικανικός και έχει μια μακρά παράδοση φιλοσημιτισμού. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί διέσωσαν πολλούς ντόπιους Εβραίους και βοήθησαν πρόσφυγες να ξεφύγουν από άλλες ναζιστικές χώρες.

«Είναι ειρωνικό το ότι το Ισραήλ δεν μας αναγνωρίζει», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci σε συνέντευξη του το 2016.

Η 12χρονη αναζήτηση του Κοσσυφοπεδίου για αναγνώριση και η συνεπής αντίθεσή από μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, έκαναν τον Dedoni και τη σύζυγό του να αναρωτηθούν αν είναι το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσουν τον 7χρονο γιο τους, Lior. Ο Dedoni είναι τεχνικός μηχανικός και μέλος του Εβραϊκού Διπλωματικού Σώματος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τον Dedoni η μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου «δημιουργεί όλα τα είδη των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων βίζας και ταξιδιού, όταν μεγάλο μέρος του κόσμου δεν αναγνωρίζει τη χώρα σας, το διαβατήριό σας».. «Θέλουμε το Κοσσυφοπέδιο να πετύχει και το ευχόμαστε, αλλά με όλες αυτές τις δυσκολίες, αναρωτιόμασταν αν θα γίνει ποτέ μια πλήρως αναγνωρισμένη χώρα, επειδή θέλετε κι εσείς να δώσετε στο παιδί σας την καλύτερη αρχή στη ζωή».

Οι Dedoni σκέφτονταν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η αναγνώριση της χώρας τους από το Ισραήλ και η προφανής δυνατότητα της Σερβίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, δίνουν στους Dedoni «νέα ελπίδα» για να παραμείνουν στον τόπο τους, όπως είπε.

Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ θα αναγνωρίσει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο πέρα ​​από το ζήτημα της πρεσβείας, καθώς ανώνυμη Σερβική πηγή είπε στους The Times of Israel ότι μια επίσημη δήλωση θα «καταστρέψει» τη σχέση του Ισραήλ με τη Σερβία.

Όμως, με κάθε τρόπο, η είδηση ​​ενεργοποίησε την τοπική εβραϊκή κοινότητα περίπου 100 ατόμων, η ​​οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, αν και δεν έχει συναγωγή εκεί. Τα μέλη του συναντιούνται για δείπνα Shabbat και για γιορτές σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίστινα που ανήκει σε έναν μουσουλμάνο Αλβανό με ενδιαφέρον για τον Ιουδαϊσμό – ιδιαίτερα την Καμπάλα και το πνευματικό βιβλίο του Zohar, δήλωσε ο Dedoni.

«Υπάρχει μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού» στην κοινότητα αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο Dedoni.

Οι Εβραίοι του Κοσσυφοπεδίου αγαπούν επίσης τον Donald Trump. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι γνωστός για τη δημοτικότητά του στις μουσουλμανικές χώρες.

Ωστόσο, σε μια δημοσκόπηση της Gallup το 2018, η υποστήριξη για τον Trump ήταν περίπου 75% στο Κοσσυφοπέδιο, υψηλότερη από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη (ακολουθούμενη από την Αλβανία, με 72%). Στη φετινή δημοσκόπηση της Gallup, το ποσοστό στο Κοσσυφοπέδιο αυξήθηκε στο 82%, και πάλι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ο Dedoni το αποδίδει στις διπλωματικές συμφωνίες που έγιναν αυτόν τον μήνα.

Στο Κοσσυφοπέδιο, «Ο Trump είναι η Αμερική και η Αμερική, καθώς και το Ισραήλ, υπερασπίζονται την επιτυχία και την ελευθερία», δήλωσε ο Dedoni./ibna

Source: The Times of Israel