Β-Ε: Ο Plenković πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μόσταρ

Β-Ε: Ο Plenković πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μόσταρ

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenković, δήλωσε από το Μόσταρ (Β-Ε) τη Δευτέρα ότι «Η Κροατία θα συνεχίσει να στηρίζει την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ισότητας των λαών που ζουν στη χώρα».

Μετά τη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), της οποίας είναι πρόεδρος, και του «αδελφού του κόμματος» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, HDZ BiH, ο Plenković δήλωσε ότι αναμένει ότι οι σχέσεις μεταξύ Β-Ε και Κροατίας θα ενισχυθούν μέλλον και ότι θα γίνουν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η ισότητα των Κροάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Β-Ε μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα του και ότι οι ψηφοφόροι από τη Β-Ε εξασφάλισαν στο κόμμα του τρεις έδρες στο κοινοβούλιο. Οι Κροάτες που ζουν στη Β-Ε κατέχουν διπλά διαβατήρια και ψηφίζουν και στις δύο χώρες.

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται ενώπιω μιας “ενδιαφέρουσας συγκυρίας” ενόψει των τοπικών εκλογών τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Plenković, προσθέτοντας ότι η συνάντηση ήταν «μέρος της εντατικής επικοινωνίας» που συνεχίζεται μεταξύ του HDZ στην Κροατία, την Κροατική Εθνοσυνέλευση (HNS) και το HDZ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η ισότητα των λαών που ζουν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, καθώς και προβλήματα που συνεχίζουν να επιβραδύνουν τη χώρα προς την ένταξή της στην ΕΕ, δήλωσε ο Plenković.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτά τα ζητήματα, παρά τα πάντα που επιβραδύνονται από το COVID-19. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε ως υποστηρικτές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ειδικά των Κροατών που ζουν εκεί, στην Ευρώπη», δήλωσε ο Plenković.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μόσταρ, συναντήθηκε με τον ηγέτη του HDZ BiH, Dragan Čović, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις επικείμενες τοπικές εκλογές και τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα σκοπεύει να κερδίσει θέσεις δημάρχων σε πόλεις όπου οι Κροάτες είναι πλειοψηφία.

«Τον ενημέρωσα ιδιαίτερα για το Μόσταρ, όπου θα έχουμε επιτέλους ένα δημοτικό συμβούλιο και δήμαρχο μετά από 12 χρόνια», δήλωσε ο Covic.

Πρόσθεσε δε ότι έχει ενημερώσει τον Plenković για μια συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με τον επικεφαλής του άλλου κυβερνώντος κόμματος στο Μόσταρ, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Bakir Izetbegović, και ότι ελπίζει ότι το ζήτημα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της χώρας θα αντιμετωπιστεί σύντομα.

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κροατίας έχει τόσο μεγάλη κατανόηση για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ιδίως όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων», δήλωσε ο Čović./ibna