Κροατία: Η Επιτροπή θα αποφασίσει για την καλύτερη προσφορά για το νέο μαχητικό, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας

Κροατία: Η Επιτροπή θα αποφασίσει για την καλύτερη προσφορά για το νέο μαχητικό, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας

Η διυπηρεσιακή επιτροπή για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών θα προτείνει την καλύτερη προσφορά έως τις 12 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Mario Banožić το απόγευμα της Κυριακής.

«Δεδομένου ότι οι προσφορές υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας στις 9 Σεπτεμβρίου και έχουμε τρεις μήνες, είναι εύκολο να υπολογίσουμε ότι (η προθεσμία) είναι 12 Δεκεμβρίου. Σε αυτούς τους τρεις μήνες η διυπηρεσιακή επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις προσφορές», δήλωσε ο Banožić σε συνέντευξη με τη δημόσια τηλεοπτική υπηρεσία HTV όταν ρωτήθηκε πότε θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το ποια μαχητικά αεροσκάφη θα αγοράσει η Κροατία.

«Η 12η Δεκεμβρίου είναι η προθεσμία που έχουμε θέσει», είπε ο υπουργός.

Σημείωσε ότι η καλύτερη προσφορά μπορεί να μην είναι οριστική, προσθέτοντας ότι η επιτροπή θα συνομιλήσει με όλους τους υποψηφίους. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που θα είναι αποφασιστικά, όπως ο αριθμός των προσομοιωτών πτήσης, το πακέτο όπλων, η εκπαίδευση των πιλότων, το πρόγραμμα πληρωμών και η συνεργασία μεταξύ των κρατών, και οι υποψήφιοι αναμένεται επίσης να μειώσουν το ποσό της αρχικής προσφοράς, είπε.

Ο Banožić είπε ότι η Κροατία πρέπει να αποφύγει μια κατάσταση στην οποία άλλες χώρες θα φρουρούν τους ουρανούς της. «Η Κροατία πρέπει σίγουρα να το αποφύγει γιατί δεν θα είναι δωρεάν. Εάν το αφήσουμε στην Ουγγαρία ή την Ιταλία, που αναφέρονται ως μία από τις λύσεις, θα το πληρώσουμε, αλλά αυτά τα χρήματα θα πάνε σε άλλη χώρα».

Ο Banožić είπε ότι ήταν άδικο ο Πρόεδρος Zoran Milanović να λέει ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, διότι κανείς από το Προεδρικό Γραφείο δεν είναι μέλος της διυπηρεσιακής επιτροπής.

«Η απόφαση να μην είναι στην επιτροπή μειώνει την ευθύνη τους και τους επιτρέπει να μιλούν δημόσια όπως κάνουν τώρα. Και ακόμη και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μια μορφή πίεσης και επευφημίας για μία από τις προσφορές, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι άδικο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Η επιτροπή είναι το μέρος για να παρουσιάσουμε τις απόψεις κάποιου. Πρέπει να είμαστε πολύ υπεύθυνοι και να μην παρουσιάσουμε λανθασμένες λύσεις στα μέσα ενημέρωσης. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να ευνοήσουμε τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αλλά πρέπει σαφώς να στηρίξουμε την προσφορά και να υποστηρίξουμε μια ολοκληρωμένη, ομόφωνη λύση που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις κροατικές ένοπλες δυνάμεις και τους πολίτες της Κροατίας», πρόσθεσε.

Ο Banožić επιβεβαίωσε ότι υπήρχε ήδη πίεση από ορισμένα λόμπι, λέγοντας ότι λίγες μέρες πριν από την υποβολή προσφορών υπήρχαν ειδήσεις για «μια ψεύτικη προσφορά που θα είναι η καλύτερη από όλες», προσθέτοντας ότι αυτή η στρατηγική παραπληροφόρησης μέσω των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων είναι πολύ γνωστή./ibna