Σλοβενία: Η χώρα δεν θα ενταχθεί στις χώρες του Visegrad, λέει o Janša

Σλοβενία: Η χώρα δεν θα ενταχθεί στις χώρες του Visegrad, λέει o Janša

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση ORF ότι η Σλοβενία ​​δεν είχε καμία πρόθεση να δεσμευτεί σε οποιεσδήποτε σταθερές συμμαχίες όπως η Ομάδα του Visegrad. Αντ’ αυτού, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών.

«Αισθανόμαστε ότι δεν χρειάζεται να πούμε ότι θα υποστηρίζουμε πάντα μια χώρα ή μια ομάδα χωρών εντός της ΕΕ. Εξετάζουμε πάντα τι είναι καλό για τους πολίτες μας, οι οποίοι μας εξέλεξαν», ανέφερε ο Janša σε συνέντευξή σου για το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA).

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες είπε ότι αποδείχθηκαν κρίσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. “Σε εξαιρετικές στιγμές ξέρουμε ακριβώς σε ποιον μπορούμε να βασιστούμε”.

Αναφερόμενος στους περιορισμούς και το κλείσιμο των συνόρων κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο Janša είπε ότι η κατάσταση φαίνεται ότι η Ευρώπη έχει επιστρέψει στο μεσαίωνα και ότι η διμερής συνεργασία με τις γειτονικές χώρες είναι απαραίτητη.

Ο Janša απέρριψε την κριτική της σχεδιαζόμενης νέας νομοθεσίας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα μειώσει τα έσοδα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTV Slovenija, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν μια «ελάχιστη ανακατανομή» κεφαλαίων που θα ωφελούσαν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που αγωνίζονται λόγω του μεγάλου συγκεντρωτισμού στη Σλοβενία.

Ο ίδιος είπε ότι οι επικριτές του ήθελαν να κρυφτούν πίσω από την ΕΕ για να διατηρήσουν το μονοπώλιο τους, το οποίο διατηρούν από την εποχή του κομμουνισμό. Δεδομένου ότι σχεδόν κανένας στην Ευρώπη δεν μιλά σλοβενικά, πρόκειται για μία «μάχη ερμηνείας», είπε στον ανταποκριτή του ORF, Christian Wehrschütz.

«Πάντα λέω: όποιος θέλει να αποφανθεί σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη Σλοβενία ​​θα πρέπει να έρθει στη Σλοβενία ​​και να μάθει σλοβενικά ή τουλάχιστον να βρει ένα αξιόπιστο άτομο για να μιλήσει», δήλωσε ο Janša στη συνέντευξη, η οποία διεξήχθη στα σλοβενικά./ibna