Μαυροβούνιο: Δημοσιεύθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών σήμερα

Μαυροβούνιο: Δημοσιεύθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών σήμερα

Η κρατική εκλογική επιτροπή του Μαυροβουνίου δημοσίευσε τα τελικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο συνασπισμός Odlučno za Crnu Goru! DPS – Ο Milo Đukanović (Αποφασιστικά για το Μαυροβούνιο! DPS-Milo Đukanović) κέρδισε 30 έδρες. Ο συνασπισμός Za Budućnost Crne Gore (Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου) κέρδισε 27 έδρες, ο Mir je na na nacija (Η ειρήνη είναι το έθνος μας) κέρδισε 10 έδρες, ενώ η πλατφόρμα Black and White κέρδισε 4 έδρες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και το Βοσνιακό Κόμμα θα εκπροσωπούνται από 3 βουλευτές ο καθένας, το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει δύο βουλευτές, ενώ η Αλβανική Λίστα και ο συνασπισμός Jednoglasno (Ομόφωνα) θα έχουν από ένα βουλευτή.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων από την Επιτροπή, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ένωσαν τις φωνές τους απαιτώντας από τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, να αναθέσει το σχηματισμό κυβέρνησης στον ηγέτη του συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου», Zdravko Krivokapić, ο οποίος έχει εξασφαλίσει νέα πλειοψηφία. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει αν ο Đukanović θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ή θα αποφασίσει να αναβάλει την απόφαση όσο είναι νόμιμα δυνατόν, προκειμένου να προσπαθήσει να σχηματίσει μια άλλη πλειοψηφία που θα υποστήριζε το κόμμα του.

Όποιος ιδρύσει μια νέα κυβέρνηση, ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές – πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο αριθμό προβλημάτων που δεν θα εξαφανιστούν εν μία νυκτί.

COVID-19, ευρωπαϊκή πορεία, οικονομικά προβλήματα, σχέσεις με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, Νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες και πολλά άλλα περιμένουν να καθίσουν στους ώμους της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της διαφθοράς, το οποίο ήταν «τρόπος ζωής» τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα του αιολικού πάρκου Mugoša, το οποίο άνοιξε μια εταιρεία της Μάλτας, αλλά αυτό το ζήτημα διερευνάται από την Εισαγγελία, καθώς υπάρχουν ισχυρισμοί σχετικά με μια διεθνή υπόθεση διαφθοράς. Υποτίθεται ότι είναι τόσο μεγάλο που η Μαλτέζα δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της διερεύνησης αυτής της υπόθεσης.

Η νέα κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το κόμμα, πρέπει να δράσει πολύ γρήγορα για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα, η συνήθης περίοδος χάριτος 100 ημερών αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη./ibna