Τουρκία: Επέστρεψε το Oruc Reis για προμήθειες και συντήρηση, σύμφωνα με τον Cavusoglu

Τουρκία: Επέστρεψε το Oruc Reis για προμήθειες και συντήρηση, σύμφωνα με τον Cavusoglu

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σεισμογραφικό σκάφος της χώρας που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο επέστρεψε στη βάση του για να αναπληρώσει προμήθειες και να συντηρηθεί.

Ο Mevlut Cavusoglu κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής σύνδεσης με το NTVείπε ότι η επιστροφή του πλοίου, Oruc Reis, δεν σημαίνει αλλαγή στην ερευνητική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει άμεσες συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίλυση των διαφορών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, η Άγκυρα θα βρει επίσης προϋποθέσεις εάν η Αθήνα επιμένει να το πράξει.

Η ένταση στην περιοχή αυξήθηκε από τότε που η Τουρκία επανέλαβε τις ερευνητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα, αφότου η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, απορρίπτοντας την καλή θέληση της Άγκυρας να σταματήσει μια προηγούμενη έρευνα.

Στον αντίποδα το πλωτό γεωτρύπανο Kanuni ξεκινά γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με ανακοίνωση στο twitter του Υπουργού Ενέργειας Fatih Donmez.

«Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Ο στόλος μας, το σύμβολο της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας στις θάλασσές μας, θα γίνει ισχυρότερος με το νέο μέλος του», δήλωσε ο Fatih Donmez sai στο Twitter.

Συνεχίζοντας ο Donmez είπε ότι το Kanuni, του οποίου οι προετοιμασίες συνεχίζονται, θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Το Kanuni είναι το 3ο πλοίο γεώτρησης της Τουρκίας./ibna