Κύπρος: Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης Pompeo

Κύπρος: Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης Pompeo

Σε κέντρο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται η Κυπριακή Δημοκρατία τις τελευταίες μέρες καθώς υποδέχτηκε την Τρίτη τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov και το Σάββατο τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.

Για τους δικούς τους λόγους Ρωσία και ΗΠΑ εστιάζουν στην Κύπρο το ενδιαφέρον τους. Αυτό θα μπορούσε να έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μια η αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα μάτια της Διεθνούς κοινότητας και στον κυριαρχικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη ως ο αδύναμος κρίκος που μπορεί να πιεστεί πιο εύκολα ώστε να υπάρξουν εξελίξεις αποκλιμάκωσης και διευθέτησης των προβλημάτων στην περιοχή με την Τουρκία.

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η Κυπριακή Κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε το Σάββατο με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης του στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Mike Pompeoκ, σημειώνοντας πως ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή και του ιδίου, εξέφρασε τη δέσμευση και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη όπως επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.

Σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δράση της στην ευρύτερη περιοχή, ο ΥΠΕΞ είπε πως δόθηκε έμφαση στην ανάγκη όπως τέτοιου είδους θέματα επιλυθούν μέσω του διαλόγου ή παραπομπής τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη σχετική Σύμβαση των ΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας .

Για το Κυπριακό είπε πως υπογραμμίστηκε η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Crans Montana αμέσως μετά την “εκλογική” διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές της Βορείου Κύπρου σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών./ibna