Ελλάδα: Η επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Ελλάδα: Η επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Επιστολή της 4ης Σεπτεμβρίου 2020 από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας προς τα Ηνωμένα Έθνη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας

Έχω την τιμή να επισυνάψω μια επιστολή της 3ης Σεπτεμβρίου 2020, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη (βλ. Παράρτημα).

Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή και το παράρτημά της μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(Υπογραφή) Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Μαρία Θεοφίλη

Παράρτημα της επιστολής της 4ης Σεπτεμβρίου 2020 από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας

Θέλω να επισημάνω στα Ηνωμένα Έθνη τα ακόλουθα γεγονότα που μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια σειρά παράνομων και προκλητικών πράξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μετά την υπογραφή στις 27 Νοεμβρίου 2019, του παράνομου μνημονίου συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Αυτό το μνημόνιο δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κοινοβούλιο της Λιβύης, όπως απαιτείται από το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο στ) της συμφωνίας Skhirat του 2015, και συνήφθη παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Επιπλέον, αγνοεί εντελώς την παρουσία των ελληνικών νησιών στην περιοχή.

Ωστόσο, από τις 21 Ιουλίου 2020, έχουμε δει μια μεγάλη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών πράξεων και ρητορικής που αποτελούν μια ανοιχτή και άνευ προηγουμένου απειλή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Πρέπει να τονιστεί ότι, στον πυρήνα των παραπάνω πράξεων, βρίσκεται η πρόθεση της Τουρκίας να στερήσει την Ελλάδα από τα εύλογα και νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο αρνούμενη να αναγνωρίσει τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών πέρα ​​από έξι ναυτικά μίλια χωρικής θάλασσας, κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και της διεθνούς νομολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Ιουλίου 2020, η Τουρκία εξέδωσε προειδοποίηση πλοήγησης (NAVTEX) με την οποία ανακοινώνει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης μιας περιοχής που υπάγεται στην ελληνική δικαιοδοσία, για την περίοδο μεταξύ 21 Ιουλίου και 2 Αύγουστος 2020. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, «υπάρχουν αλληλεπικαλυπτόμενοι αξιώσεις με την Ελλάδα». Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Τουρκία πιστεύει ότι υπάρχουν ανταγωνιστικές αξιώσεις, θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι έχει σαφή υποχρέωση που απορρέει από καθιερωμένους κανόνες του δικαίου της θάλασσας, να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει για την επίλυση αυτών των αξιώσεων, εν αναμονή των οποίων θα πρέπει να αποφύγει την άσκηση ερευνητικών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη μονομερή πράξη που δεν συμμορφώνεται με τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου.

 

Αντ ‘αυτού, η Τουρκία αποφάσισε να αναπτύξει έναν μεγάλο στρατιωτικό στόλο για να συνοδεύσει το παραπάνω σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και, επιπλέον, να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Αιγαίο και σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζο.

Παρ’ όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα έχει δείξει την ετοιμότητά της να επιλύσει τη διαφωνία της με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών.

Επιπλέον, η Ελλάδα υποστήριξε πολύ τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας σχετικά με την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την άποψη αυτή, τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών συμφώνησαν να ανακοινώσουν την επανάληψή τους.

Με το πρόσχημα, ωστόσο, ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν συνάψει συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, η Τουρκία δεν συμφώνησε με την παραπάνω ανακοίνωση και την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, παρά τη δηλωμένη «δέσμευσή της για διάλογο». Περιττό να πούμε ότι αυτή η συμφωνία, η οποία είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων και καλής πίστης διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, βάσει των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι υψίστης σημασίας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Τουρκία και η εθνική συμφωνία της Λιβύης προσπάθησαν να υπονομεύσουν μέσω μιας παράνομης και παράλογης «οριοθέτησης» μεταξύ των δύο χωρών.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, η Τουρκία εξέδωσε μια νέα NAVTEX για εξερευνητικές δραστηριότητες και έστειλε το Oruc Reis, συνοδεία αυτή τη φορά με 17 πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά πλοία, στην περιοχή. Δύο ελληνικές φρεγάτες παρακολουθούσαν τη δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα, ο τουρκικός στόλος αναπτύχθηκε στο Αιγαίο και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή.

Η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτικών σκαφών κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτικό συμβάν όπως αυτό που συνέβη στις 12 Αυγούστου 2020. Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτού περιστατικό, δύο φρεγάτες, η Ελληνική Λήμνος και η Τουρκική Kemal Reis, συγκρούστηκαν στην περιοχή στην οποία ήταν παρόν το Oruc Reis, λόγω της παραβίασης των σχετικών ναυτιλιακών κανονισμών από το τουρκικό πλοίο. Η Kemal Reis υπέστη σοβαρή ζημιά, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση, αναγνωρίζοντας ότι το περιστατικό δεν ήταν σκόπιμο. Η ελληνική πλευρά κράτησε το περιστατικό εμπιστευτικό, αποφεύγοντας τη δημοσιότητα. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, το περιστατικό αναφέρθηκε, με παραμόρφωση, όχι μόνο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Erdogan.

Επιπλέον, η Τουρκία εξέδωσε πρόσφατα δύο ακόμη μη εξουσιοδοτημένες προειδοποιήσεις NAVTEX, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, έως τις 13 Σεπτεμβρίου, στην ίδια θαλάσσια περιοχή της προηγούμενης NAVTEX, και μόλις 32 μίλια νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Ταυτόχρονα, ο τουρκικός στόλος συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος και γύρω από αυτό το νησί. Θέλω να τονίσω ότι το Καστελόριζο είναι ένα κατοικημένο νησί κοντά στη Ρόδο που αποτελεί μέρος των Δωδεκανήσων, και το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει ως ένα απομονωμένο νησί, μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, το οποίο κατά την άποψή της εκ των προτέρων δεν δικαιούται ναυτική ζώνες εκτός των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, αυτή η θέση είναι αντίθετη με το δίκαιο της θάλασσας και δεν υποστηρίζεται από τη διεθνή νομολογία.

Δεν θα ήθελα να αναφέρω εν προκειμένω την επιθετική και άνευ προηγουμένου ρητορική εναντίον της Ελλάδας από Τούρκους ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Erdogan και του Υπουργού Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, ο οποίος απειλεί ανοιχτά να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια («Στο Αιγαίο, η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα σύνορά της στα 12 μίλια…. Πρόκειται για αιτία πολέμου (casus belli)… Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια “,” Είμαι αρκετά ξεκάθαρος. “)

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα την πρόδηλη πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα, έτσι ώστε να δημιουργήσει τελεσιδικίες στο έδαφος της θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε βάρος των εύλογων και νόμιμων δικαιωμάτων της Ελλάδας, και παρά το γεγονός ότι μια τέτοια συμπεριφορά αυξάνει επικίνδυνα τις εντάσεις και την αστάθεια σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, η Τουρκία απειλεί ανοιχτά να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ελλάδας από τη μαζική επίδειξη του στρατιωτικού της στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και όπως υποδεικνύεται από τις ρητές δηλώσεις των αξιωματούχων της, εάν η Ελλάδα δεν παραδεχθεί τους παράλογους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Αυτή η επιθετική συμπεριφορά είναι ενάντια στον Χάρτη των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απαγορεύει ρητά στα κράτη να χρησιμοποιούν βία ή να απειλούν να χρησιμοποιήσουν βία στις διεθνείς τους σχέσεις.

Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανέχεται μια τέτοια παράνομη στάση από την Τουρκία που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και πρέπει να καλέσει τη χώρα αυτή να σταματήσει αμέσως όλες τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες και να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Χάρτη και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, όπως διατυπώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογό της με την Τουρκία από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016, βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Αυτό απαιτεί, ωστόσο, ότι η Τουρκία από την πλευρά της είναι πρόθυμη να σταματήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει φλεγμονώδεις δηλώσεις και προκλητικές ενέργειες που εμποδίζουν έναν ουσιαστικό διάλογο.

Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να δημοσιεύσεται την παρούσα επιστολή ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας. (Υπογραφή) Κυριάκος Μητσοτάκης / ibna