Ελλάδα: Το σχεδιασμό της κυβέρνησης του παρουσίασε ο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα: Το σχεδιασμό της κυβέρνησης του παρουσίασε ο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Helexpo Forum, που αντικατέστησε για το 2020 τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, έδωσε απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που του τέθηκαν στη διάρκεια συνέντευξη τύπου που κράτησε περίπου τρεις ώρες.

Τα ελληνοτουρκικά, ειδικά μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική ΑΟΖ, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, τα εξοπλιστικά με την αγορά των 18 Rafale και των 4 φρεγατών, η διαχείριση της πανδημίας και το σημερινό άνοιγμα των σχολείων, το προσφυγικό αλλά και ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό ήταν μερικά από τα κεντρικά θέματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis ένα πρώτο θετικό βήμα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει οι κινήσεις της Τουρκίας προς αποκλιμάκωση να έχουν συνέχεια. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας με μόνη προϋπόθεση να σταματήσει η κλιμάκωση των προκλήσεων και να ξεκινήσει έτσι ο διάλογος για τη «βασική διαφορά με την Τουρκία». Έχει σημασία πάντως ότι σε κανένα σημείο της συνέντευξής του ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι «η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Όσον αφορά για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προχθές είναι φιλόδοξο και εντός των δυνατοτήτων της χώρας και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε κούρσα εξοπλισμών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι δίνεται προτεραιότητα στη μεσαία τάξη καθώς αυτή χτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί σε μεγάλη ύφεση. Βέβαια τα μέτρα που ανακοίνωσε διακρίνονται από μεγάλες ασάφειες ως προς το εύρος και τη διάρκεια.

Αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια και την πολιτική της κυβέρνηση στο προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης και σημείωσε ότι η παρούσα πολιτική εφαρμόζει μια πολιτική σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Αυτό που έγινε όμως στη Μόρια πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία, τόνισε ο Μητσοτάκης. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, δεύτερον  για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού θέλοντας να δημιουργηθεί ένας νέος καταυλισμός με πολύ καλύτερες συνθήκες στη Μόρια.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος, που κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό, για την αντιλαϊκή του πολιτική χαρακτηρίζοντας τον ότι ζει εκτός πραγματικότητας./ibna