Κροατία: Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ο νόμος για την ανοικοδόμηση του Ζάγκρεπ μετά το σεισμό

Κροατία: Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ο νόμος για την ανοικοδόμηση του Ζάγκρεπ μετά το σεισμό

Το κροατικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή την πράξη για την ανασυγκρότηση μετά το σεισμό του Ζάγκρεμπ και των κομητειών Krapina-Zagorje και Zagreb, με 124 βουλευτές να υποστηρίζουν τη νομοθεσία.

Συμμετείχαν συνολικά 138 βουλευτές βουλευτές στην ψηφοφορία και 10 απείχαν από αυτήν, ενώ τέσσερις ψήφισαν κατά.

Στο κοινοβούλιο των 151 εδρών, εκτός από τους βουλευτές της 76χρονης πλειοψηφίας, ορισμένοι από τους νομοθέτες της αντιπολίτευσης ψήφισαν επίσης υπέρ.

Τέσσερις βουλευτές που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους ψήφισαν μέσω συνδέσμου βίντεο, κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά στο κροατικό νομοθετικό σώμα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα παράσχει το 60% της χρηματοδότησης για τη διαρθρωτική ανακατασκευή ιδιωτικών κτιρίων, ενώ οι μονάδες και οι ιδιοκτήτες τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνεισφέρουν το καθένα το 20%. Ιδιοκτήτες ιδιοκτησίας των οποίων το μηνιαίο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 4.000 HRK και εκείνοι των οποίων η ιδιοκτησία άξιζε λιγότερο από 200.000 HRK την ημέρα του σεισμού θα δικαιούνται δωρεάν ανοικοδόμηση. Αυτό θα ισχύει επίσης για τους βετεράνους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους δικαιούχους πρόνοιας που έχουν λάβει υποστήριξη συντήρησης.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανακατασκευαστούν βάσει αυτού του σχεδίου δεν επιτρέπεται να τα πουλήσουν εντός πέντε ετών από την ανακατασκευή. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ενημερώνει το κοινοβούλιο μία φορά το χρόνο για τη διαδικασία ανοικοδόμησης βάσει αυτής της πράξης.

Ο σεισμός στις 22 Μαρτίου ήταν ο πιο καταστροφικός τα τελευταία 100 χρόνια και κόστισε τη ζωή ενός νεαρού κοριτσιού στο κέντρο του Ζάγκρεμπ. Η ζημιά που προκλήθηκε εκτιμάται σε 86 δισεκατομμύρια HRK, που είναι περίπου το 60% του κρατικού προϋπολογισμού και είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει βιώσει η Κροατία.

Περίπου 25.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές στην Πόλη του Ζάγκρεμπ, 510 στην κομητεία του Ζάγκρεμπ και 409 στην κομητεία Krapina-Zagorje, ή περίπου 26.000 κτίρια συνολικά. Περίπου 1,5% από αυτά είναι δημόσια κτίρια και 98,5% είναι ιδιωτικά./ibna