Βόρεια Μακεδονία: Αντιδράσεις από τις δηλώσεις Karakachanov

Βόρεια Μακεδονία: Αντιδράσεις από τις δηλώσεις Karakachanov

Μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων από αξιωματούχους της πΓΔΜ προκλήθηκε χθες από τη δήλωση του Βούλγαρου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας Krasimir Karakachanov, ότι η Βουλγαρία θα εμποδίσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, εάν η Μικτή Επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία για ανοιχτά ιστορικά θέματα. Κυρίως όλοι πιστεύουν ότι θα βρεθεί μια κοινή λύση με τη Βουλγαρία, στο πνεύμα της φιλίας και του σεβασμού της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev στην επίσκεψή του στην Εθνική Υπηρεσία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση με τη Βουλγαρία και ότι και οι δύο πλευρές θα αναδειχθούν νικηφόρες και ότι η ιστορία είναι σημαντική, αλλά πρέπει να είναι η αφετηρία για το μέλλον.

«Έχουμε δείξει ότι έχουμε την ικανότητα να επιλύουμε ζητήματα. Βρήκαμε λύσεις σε σημαντικά ζητήματα. Έχουμε αρχεία, θα καθίσουμε και θα τα βγάλουμε με διαφάνεια και δημόσια. Η ιστορία είναι σημαντική, αλλά πρέπει να είναι η αφετηρία για το μέλλον. Θα βρούμε μια λύση. Πρέπει να είμαστε νικητές και από τις δύο πλευρές», είπε ο Zaev.

«Στέλνω ένα μήνυμα στη γειτονική Βουλγαρία ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με τον Goce Delchev. Αν πληγωθούμε, αυτό δεν είναι φιλία. Πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση με τη φίλη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, υπογράμμισε τον Zaev.

Ερωτηθείς αν μπορούν να δεχτούν ότι ο Goce Delchev ήταν Βούλγαρος για να εισέλθουν στην ΕΕ, ο Zaev είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε αποκλεισμούς.

«Χρειάζεται φιλικά με φίλους και πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση. Με όσα είπατε, η Βουλγαρία κερδίζει. Και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι χαρούμενες. Να μην νικήσουμε τη Βουλγαρία, ούτε τη Βόρεια Μακεδονία, και τους Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό το έργο. Δεν υπάρχουν διλήμματα, μιλούν πολύ συχνά για τη μακεδονική γλώσσα. Είμαστε φίλοι, θα βρούμε μια λύση», είπε ο Zaev.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τη Βουλγαρία, ο Zaev εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Krasimir Karakachanov δήλωσε χθες ότι η διπλωματία της Βόρειας Μακεδονίας αποφεύγει την επίλυση προβλημάτων εδώ και τρία χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και αναμένει από την ΕΕ να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Σόφιας, η Βόρεια Μακεδονία αποφεύγει τις συναντήσεις των ιστορικών για να μην αντιμετωπίσει την επίλυση του ζητήματος του Goce Deltchev και, συνεπώς, δείχνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία να διεξαγάγει έναν ειλικρινή διάλογο.

«Τον περασμένο Νοέμβριο, πριν από δέκα μήνες, σταματήσανε το έργο της Επιτροπής για την εξέταση των ιστορικών προβλημάτων. Το είπαμε εκατό φορές τους τελευταίους δέκα μήνες, ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αυτά τα ζητήματα, η Βουλγαρία θα αντιδράσει στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη έως ότου επιλυθούν τα ζητήματα. Αυτή είναι η θέση της Βουλγαρίας. Και αυτό είναι πολύ σαφές στα Σκόπια, είπε ο Karakachanov.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η Βουλγαρία θα μπλοκάρει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, ο Karakachanov είπε: “Φυσικά.”

Ο Karakachanov δεν θέλησε να πει εάν η Βουλγαρία θα συνεχίσει να προβληματίζεται με τη μακεδονική γλώσσα πριν από την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι στα Σκόπια, όχι στη Σόφια. Ο Karakachanov δήλωσε ότι κανείς από την ΕΕ δεν μπορεί να πιέσει και να δώσει εντολή στη Βουλγαρία να αλλάξει τη θέση της και ότι μόνο η μία πλευρά μπορεί να κάνει συμβιβασμούς και η άλλη μπορεί να κάνει ό, τι θέλει.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Nikola Dimitrov αντέδρασε επίσης χθες στη δήλωση του Karakachanov, τονίζοντας ότι η συμφωνία φιλίας με τη γειτονική Βουλγαρία μιλά για την κοινή ιστορία που συνδέει τους δύο λαούς και ότι τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την αυτο-έκφραση

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη θέση ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και πριν, θα συνεχίσει με εντατική επικοινωνία και διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου το βασικό μήνυμα θα είναι ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό μια σύνθετη διαδικασία διαλόγου που προϋποθέτει προσέγγιση και οικοδόμηση φιλίας, μέσω του αμοιβαίου σεβασμού, ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι υπό αυτή την έννοια, ο σεβασμός της ταυτότητας και της αξιοπρέπειας, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι εντελώς συμπληρωματικά και αμοιβαία συμφέροντα.

“Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ολόκληρης της περιοχής είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και τονίζεται συνεχώς από τους επίσημους εκπροσώπους και των δύο χωρών. Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και αναμένουμε ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Προσθέτει ότι για όλες τις πιθανές διαφορές σε ορισμένα θέματα, η Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας είναι ακριβώς το πλαίσιο για την επίλυση μακροχρόνιων διμερών διαφορών στην ερμηνεία ιστορικών ζητημάτων που επιβαρύνουν τις σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας για δεκαετίες.

«Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για την εφαρμογή του, η οποία είναι διμερής υποχρέωση και για τις δύο χώρες», ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κοινή Επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, Dragi Gorgiev, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και εάν θα επιτευχθεί λύση εξαρτάται από την εποικοδομητική στάση και των δύο πλευρών.

«Η επιτροπή δεν είναι πολιτικό, αλλά ακαδημαϊκό όργανο και λειτουργεί στο πνεύμα των επιστημονικών αρχών. Οι απόλυτες πολιτικές δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές, δημιουργώντας ένταση, πίεση και δυσπιστία, δήλωσε ο Gorgiev.

Εν τω μεταξύ, διπλωμάτες από κράτη μέλη της ΕΕ συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν ένα σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου για την Βόρεια Μακεδονία. Η συνέχιση της συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο στην ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί και σήμερα./ibna