Logar: «Η Σλοβενία ​​πρέπει να οικοδομήσει φήμη ως μια ασφαλής, ευημερούσα και παγκοσμίως σεβαστή χώρα»

Logar: «Η Σλοβενία ​​πρέπει να οικοδομήσει φήμη ως μια ασφαλής, ευημερούσα και παγκοσμίως σεβαστή χώρα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Anže Logar, παρουσίασε τα επιτεύγματα, τους στόχους και το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, με στόχο να επαναφέρει τη Σλοβενία ​​στον διεθνή χάρτη ως αξιόπιστο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αξιόπιστο μέλος διεθνών οργανισμών που θα είναι σε θέση να επιδιώξουν τα ενδιαφέροντά της.

Τόνισε ότι η Σλοβενία ​​θα εφαρμόσει τη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε το 2015 και θα οικοδομήσει τη φήμη της ως ασφαλούς, ευημερούσας και παγκοσμίως σεβαστής χώρας.

«Ο Υπουργός σημείωσε ότι τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες το Υπουργείο είχε οργανώσει 17 διμερείς επισκέψεις. Η Σλοβενία ​​φιλοξένησε τους Γερμανούς, Αμερικανούς και Γάλλους υπουργούς Εξωτερικών και τρεις φορές τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών. Τους επόμενους μήνες, είπε, θα θέλαμε να εντείνουμε τις συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, γραμματέων κρατών και γενικών διευθυντών με το τρίο των χωρών που προεδρεύουν του Συμβουλίου της ΕΕ και με τη Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία μετά τη Σλοβενία. Όλες οι διμερείς συναντήσεις μαρτυρούν την έντονη δραστηριότητα της σλοβενικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια », αναφέρει σε δήλωσή του το γραφείο Τύπου της σλοβενικής Κυβέρνησης.

Όσον αφορά την πορεία των εντατικών προετοιμασιών για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Σλοβενία, ο Logar είπε ότι «οι προτεραιότητές μας και το πρόγραμμα θα παρουσιαστούν στις αρχές του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων προφανώς στους ξένους εταίρους μας». Ο υπουργός εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο είναι σε τακτική επαφή τόσο με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell όσο και με τη χώρα που είναι επί του παρόντος προεδρεύουσα, τη Γερμανία, αλλά και με τη Γαλλία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία μετά τη Σλοβενία. Τα προγράμματα της Προεδρίας μας έχουν συντονιστεί σε μεγάλο βαθμό και ευχόμαστε η μετάβαση μεταξύ των δύο κρατών μελών να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, τόνισε ο Υπουργός.

Η κύρια κατευθυντήρια γραμμή και ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης για το έργο των διπλωματών μας αντικατοπτρίζεται στον τίτλο της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής: «Σλοβενία ​​- μια ασφαλής, επιτυχημένη και σεβαστή χώρα παγκοσμίως». Σε πρόσφατη διαβούλευση με Σλοβένους διπλωμάτες, εξετάστηκαν λεπτομερώς τα επίπεδα επίτευξης των στόχων που καθορίζονται τόσο στη στρατηγική όσο και στη δήλωση για την εξωτερική πολιτική. Ο Υπουργός είπε ότι υπήρχε υψηλό επίπεδο συναίνεσης για τις βασικές νέες προτεραιότητες κατά την προσεχή περίοδο: μια σημαντικά πιο ενεργή εξωτερική πολιτική και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με έμφαση στις ενισχυμένες διατλαντικές σχέσεις και την ένταξη με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Τόσο οι διατλαντικές σχέσεις όσο και οι σχέσεις με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ήταν μεταξύ των δυνατοτήτων της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Logar ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας την επόμενη εβδομάδα, για να συναντηθούν για τρίτη φορά στο Κεντρικό Σχήμα 5, το οποίο είναι ένα νέο ανεπίσημο πλαίσιο για συναντήσεις χωρών που έχουν παρόμοιες απόψεις για ορισμένα θέματα. Ήταν ο Logar αυτός που ονόμασε την ομάδα C5. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα σε μια διαβούλευση για το συντονισμό των μέτρων για την καταπολέμηση της επιδημίας COVID-19. Οι στενές επαφές με γειτονικές χώρες και άλλες χώρες της περιοχής καθιστούν δυνατή την προσαρμογή μέτρων που δεν έχουν ακόμη εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ. Η συνάντηση μικρής κλίμακας θα είναι επίσης χρήσιμη για διαβούλευση για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως εξελίξεις στη Μεσόγειο και για την κατάσταση στη Λευκορωσία και τη Λιβύη, η οποία θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνας.

Από την άποψη της θέσης της Σλοβενίας στις σχέσεις εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Logar ανέφερε επίσης τη θέση της Σλοβενίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Η άτυπη ομάδα Med7 μπορεί επίσης να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων και των συμφερόντων μας στην ΕΕ, καθώς η Σλοβενία, εκτός από τον ξεχωριστό χαρακτήρα της Κεντρικής Ευρώπης, είναι επίσης μεσογειακή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός ανακοίνωσε ενισχυμένες επαφές με υπουργούς Εξωτερικών άλλων μεσογειακών χωρών./ibna