Κύπρος: Στη Λευκωσία ο Pompeo αναζητώντας αποκλιμάκωση και διάλογο

Κύπρος: Στη Λευκωσία ο Pompeo αναζητώντας αποκλιμάκωση και διάλογο

Στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται η Κύπρος, καθώς μετά την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov την περασμένη Τρίτη, τη Λευκωσία θα επισκεφθεί ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo το Σάββατο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο για να αναζητήσει μια ειρηνική λύση για την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Ο Pompeo θα πραγματοποιήσει συνομιλίες στην Κύπρο το Σάββατο μετά από το ταξίδι του στην Doha, όπου θα βοηθήσει στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.

Η επίσκεψη Pompeo στην Κύπρο κλείδωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Philip Reeker. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο θα συμπληρώσει τις τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου Donald Trump με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διαμάχη «πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», δήλωσε ο Pompeo σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο καθοδόν προς την Ντόχα.

«Θα δουλέψω λοιπόν και σε αυτό το έργο, προσπαθώντας να βεβαιωθώ ότι κατανοώ τους κινδύνους που συνδέονται με την προοπτική του λαού της Κύπρου», είπε.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν θα αποσυρθούν έτσι ώστε αυτές οι συνομιλίες να μπορούν να πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Pompeo.

Το ταξίδι του Pompeo έρχεται λίγο μετά τη μερική άρση των εμπάργκο όπλων από την Αμερική στην Κύπρο.

Cavusoglu: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Την ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο χωρίς καμιά προϋπόθεση και αποκλιμάκωση δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς καμιά προϋπόθεση{..} όμως αν η Ελλάδα επιμένει σε προϋποθέσεις, τότε και η Τουρκία θα επιμείνει στις δικές της» σημείωσε ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας.

Συνεχίζοντας ο Mevlut Cavusoglu ανέφερε ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Γερμανίας ώστε «να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία», αλλά ενώ οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν συζητήσεις, «η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο», αποδεικνύοντας ότι δεν είναι έτοιμη.

«Είμαστε έτοιμοι για περιεκτικό διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ» για το μέλλον των διμερών σχέσεων τονίζοντας ότι «οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να γίνουν ευκαιρία για συνεργασία»./ibna