Βουλγαρία: Ισοδύναμα GERB και BSP σε δημοσκόπηση

Βουλγαρία: Ισοδύναμα GERB και BSP σε δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση για την πρόσθεση ψήφου αν γίνονταν σήμερα εκλογές της Trend για τον Σεπτέμβριο δεν έδειξε καμιά σοβαρή δυναμική στην εκλογική στάση των ψηφοφόρων σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο.

Επιπρόσθετα η υποστήριξη προς τις διαδηλώσεις παραμένει επίσης αμετάβλητη καθώς το 62% τις υποστηρίζει και το 30% δεν τις υποστηρίζει, όπως και η άποψη ότι θα οδηγήσουν σε παραίτηση καθώς το 42% πιστεύει ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα οδηγήσουν σε παραίτηση της κυβέρνησης και το ένα τρίτο πιστεύει ότι θα οδηγήσει.

Η έρευνα κατέγραψε στην πράξη μια ισοπαλία μεταξύ του GERB του Boyko Borissov που λαμβάνει 23,8% και του Σοσιαλιστικού Κόμματος BSP που λαμβάνει 23,4%.  Μια μικρή αύξηση καταγράφει το κόμμα “Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι” με 15,9% με το μειονοτικό MRF 10,4% και η Δημοκρατική Βουλγαρία με 9,9% να παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσκόπησης μέχρι στιγμής, πέντε κόμματα φαίνεται να περνούν το κατώφλι της Εθνοσυνέλευσης, ενώ διατηρούν πιθανότητες εκπροσώπησης τόσο η πολιτική πλατφόρμα της Maya Manolova όσο και οι Ενωμένοι Πατριώτες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας ένα μεγάλο μέρος των Βούλγαρων πολιτών δεν είναι γνώστες για το ζήτημα του νέου Συντάγματος που έχει φέρει στην Εθνοσυνέλευση το GERB του Boyko Borissov.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο σύνταγμα στη Βουλγαρία, περισσότερο από το ένα τρίτο απάντησαν “Δεν ξέρω / δεν μπορώ να κρίνω”. Το 29% είναι της γνώμης ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα, και το 37% ότι δεν υπάρχει.

Αναμφίβολα την πιο σοβαρή υποστήριξη με 83% έχει η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 240 σε 120./ibna