Ρουμανία: Προς παράταση της κατάστασης επιφυλακής και ειδικά μέτρα για τις δημοτικές εκλογές

Ρουμανία: Προς παράταση της κατάστασης επιφυλακής και ειδικά μέτρα για τις δημοτικές εκλογές

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Αdevarul, η κυβέρνηση Orban θα παρατείνει την κατάσταση επιφυλακής για έναν ακόμη μήνα, έως δηλαδή τα μέσα Οκτωβρίου. Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και τα μέσα συγκοινωνίας σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα.

Στις δημοτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βγάλουν τη μάσκα για την ταυτοποίηση, ενώ όσοι βρίσκονται σε καραντίνα δεν θα μπορέσουν να ρίξουν την ψήφο τους στην κινητή κάλπη.

Στα εκλογικά τμήματα όλοι θα φορούν μάσκες και θα διατίθενται μάσκες σε όσους δεν έχουν. Θα χορηγηθούν αντισηπτικά και οι εκλογείς θα πρέπει να απολυμάνουν τα χέρια τους δυο φορές, κατά την είσοδο και έξοδο από το εκλογικό τμήμα.

Επίσης θα τηρείται η απόσταση του ενός μέτρου ανάμεσα στα άτομα και θα υπάρχουν διαχωριστικά πανό ανάμεσα στους εκλογείς και το προσωπικό.

Οι χώροι θα αερίζονται συνεχώς και θα λαμβάνεται η θερμοκρασία των ψηφοφόρων. Όσοι έχουν από 37,3 βαθμούς και πάνω θα ψηφίσουν κατά προτεραιότητα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που μετά θα απολυμανθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Όσοι έχουν  COVID-19 μπορούν να ζητήσουν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα σε κινητή κάλπη, όπως όλοι οι ασθενείς, (σε αντίθεση με εκείνους που βρίσκονται σε καραντίνα ως ύποπτοι αλλά μη επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό).

Το συνολικό κόστος των δημοτικών εκλογών τη φετινή χρονιά της πανδημίας ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο λέι, λόγω αύξησης του εκλογικού επιδόματος αλλά και του κόστους για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα εκλογικά τμήματα (19 εκ. λέι).

Ειδικοί σε θέματα εκλογών εκτιμούν ότι λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την πανδημία θα ψηφίσουν 10-15% λιγότεροι ψηφοφόροι. Συνεπώς, με δεδομένο ότι το 2016 ψήφισαν 44,26% των κατοίκων του Βουκουρεστίου, κατά την άποψή τους, εφέτος θα προσέλθει στις κάλπες, το πολύ ένας στους τρεις ψηφοφόρους./ibna