Μαυροβούνιο: Ο Medojević καλωσορίζει τη συμφωνία των τριών συνασπισμών

Μαυροβούνιο: Ο Medojević καλωσορίζει τη συμφωνία των τριών συνασπισμών

Το Κίνημα για Αλλαγή (PzP) υποστηρίζει σθεναρά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες των τριών συνασπισμών, οι οποίοι κέρδισαν την πλειοψηφία των ψήφων στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Nebojša Medojević.

Τόνισε ότι ο στρατηγικός στόχος του PzP και του Δημοκρατικού Μετώπου (DF) επιτεύχθηκε με την πτώση του καθεστώτος, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα ψηφίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση που δεν περιλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS).

Ως εκ τούτου, όπως είπε ο Medojević, προσφέρουν την πλήρη υποστήριξή τους στον αρχηγό του συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» Zdravko Krivokapić, για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με τους υπόλοιπους συνασπισμούς και να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Εφόσον είπαμε ότι θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αποφάσιζαν οι Krivokapić, Bečić και Abazović, είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για το PzP ούτε προϋποθέσεις», τόνισε ο Medojević.

Προσέθεσε ότι ήταν αλήθεια ότι ο Krivokapićδεν τον είχε συμβουλευθεί ούτε τον ενημέρωσε για τη συμφωνία.

«Αλλά αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι, ως ένας Μαυροβούνιος, αυτοδύναμος και φιλο-δυτικός και ευρωατλαντικός πολιτικός, γνώριζε πολύ καλά ότι το κείμενο της συμφωνίας ήταν 99 τοις εκατό πανομοιότυπο με τις ιδρυτικές πράξεις του PzP και του Προγράμματος μας», εξήγησε ο Medojević.

Το PzP, όπως είπε, παγώνει προσωρινά αυτό το μέρος του Προγράμματος λόγω της στρατηγικής συμφωνίας με τη Νέα Σερβική Δημοκρατία και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα σχετικά με τη συμφιλίωση Μαυροβουνίου-Σερβίας, η οποία ήταν στον πυρήνα του προγράμματος DF.

«Ως έντιμοι και πιστοί συνεργάτες, σεβόμαστε, υπερασπιστήκαμε και προωθήσαμε το Πρόγραμμα του DF και θα το κάνουμε όσο υπάρχει το DF», δήλωσε ο Medojević.

Είπε ότι θα συζητήσει τη συμμετοχή του PzP στη μελλοντική κυβέρνηση με τον υποψήφιο πρωθυπουργό.

«Λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμά μας και τις ισχυρές μας θέσεις σχετικά με την αποδόμηση του ολοκληρωτικού συστήματος του Milo Đukanović, θα ζητήσουμε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό πολύ ακριβείς απαντήσεις σχετικά με το σημείο της συμφωνίας σχετικά με την «απουσία ρεβανσισμού», διότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διάλυση του DPS και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων του προηγούμενου καθεστώτος», συνέχισε ο Medojević.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, θα ενημερώσει τον υποψήφιο πρωθυπουργό για το σχέδιο μεταρρύθμισης, χωρίς να θέσει όρους στην υποστήριξή του προς την κυβέρνηση.

Ο Medojević είπε ότι ο νέος πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων και τις μεγάλες προσδοκίες του λαού.

«Είμαι εδώ για καλοπροαίρετες προτάσεις και συμβουλές, αλλά και για εποικοδομητική κριτική», δήλωσε ο Medojević.

Προσέθεσε ότι η άνευ όρων υποστήριξη για την πρώτη μετα-απολυταρχική κυβέρνηση δεν συνεπάγεται άνευ όρων και άκριτης αποδοχής όλων των αποφάσεών της.

«Μετά από τόσα χρόνια έντιμου αγώνα για μεταρρυθμίσεις βασισμένου σε αρχές, δεν θα χάσουμε την ταυτότητά μας λόγω μιας χούφτας αρχών. Για εμάς, το συμφέρον του λαού και του Μαυροβουνίου παραμένει προτεραιότητα», κατέληξε ο Medojević. /ibna