Κροατία: Δύο ακόμη κομητείες στην Γερμανική «κόκκινη λίστα»

Κροατία: Δύο ακόμη κομητείες στην Γερμανική «κόκκινη λίστα»

Η Γερμανία αποφάσισε να προσθέσει δύο ακόμη κροατικές κομητείες στην «κόκκινη λίστα» του COVID-19, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ η Γερμανία κήρυξε τις επαρχίες Dubrovnik-Neretva και Požega-Slavonia ως περιοχές υψηλού κινδύνου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η Γερμανία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, είναι η μόνη χώρα που αποφάσισε να προσδιορίσει χωρικά το ζήτημα των μέτρων κατά του COVID-19, αρνούμενη να κατατάξει ολόκληρη την κροατική επικράτεια στην «κόκκινη λίστα». Άλλες χώρες απλώς προσθέτουν την Κροατία ως χώρα στην κόκκινη λίστα.

Αυτή η χώρα είχε ήδη σκεφτεί να προσθέσει αυτές τις δύο κροατικές κομητείες στην κόκκινη λίστα μαζί με την πόλη του Ζάγκρεμπ, για την οποία οι γερμανικές υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός εστιών COVID-19. Προς το παρόν, ωστόσο, το Ζάγκρεμπ παραμένει εκτός κόκκινης λίστας.

Η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε αυτές τις περιοχές, και υπήρχε ήδη η πιθανότητα μια ή περισσότερες από αυτές τις κομητείες να κηρυχθούν περιοχές υψηλού κινδύνου και να προστεθούν στη γερμανική κόκκινη λίστα.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δύο κομητείες θα προστεθούν στις κομητείες Split-Dalmatia, Zadar και Šibenik-Knin, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί «κόκκινες».

Η Γερμανία θεωρεί ότι οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι χώρες ή περιοχές όπου έχουν καταγραφεί 50 ή περισσότερα κρούσματα της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες. Η δήλωση μιας περιοχής ως υψηλού κινδύνου δεν συνεπάγεται απαγόρευση μετακινήσεων, αν και συνιστάται να πραγματοποιούνται μόνο τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια. Κατά την επιστροφή, ο δωρεάν έλεγχος για COVID-19 καθίσται υποχρεωτικός, συνοδευόμενος, εάν κριθεί απαραίτητο, από αυτο-απομόνωση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ποικίλλει ανά νομό στην Κροατία. Ως εκ τούτου, η κομητεία του Istria , για παράδειγμα, παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες κομητείες που έχουν καταχωριστεί στον κόκκινο κατάλογο. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει κατατάξει την κομητεία του Istria στην κόκκινη λίστα. Αυτός είναι ο λόγος που κυρίως Γερμανοί τουρίστες διαμένουν εκεί αυτήν τη στιγμή, μετρώντας συνολικά 40.000 από τους 67.000 επισκέπτες. /ibna