Σλοβενία: Η αξία της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 8,0% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020

Σλοβενία: Η αξία της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 8,0% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020

Τον Ιούλιο του 2020, η αξία της βιομηχανικής παραγωγής και του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ η πτώση συνεχίστηκε σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Σλοβένικης Στατιστικής Υπηρεσίας (SSO).

Σύμφωνα με την SSO, τον Ιούλιο του 2020 η αξία της βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αυτή τη φορά κατά 8,0%. Η μηνιαία αύξηση της παραγωγής επηρεάστηκε από την παραγωγή στη μεταποίηση και στα ορυχεία και λατομεία, η οποία αυξήθηκε κατά 8,7% και 7,2%, αντίστοιχα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού μειώθηκε κατά 0,4%.

Σε ετήσιο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή δεν έχει ακόμη φτάσει στο επίπεδο πριν από την επιδημία COVID-19. Τον Ιούλιο του 2020, η ετήσια μείωση της αξίας της βιομηχανικής παραγωγής ανήλθε σε 4,6%. Η ετήσια αύξηση καταγράφηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2020. Η ετήσια μείωση ήταν η μεγαλύτερη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (κατά 10,7%). Η βιομηχανική παραγωγή επίσης μειώθηκε στη μεταποίηση (κατά 4,2%), ενώ στις εξορυκτικές και λατομικές αυξήθηκε (κατά 3,8%).

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο κύκλος εργασιών στον κλάδο είναι υψηλότερος και η αξία των αποθεμάτων χαμηλότερη σε μηνιαίο επίπεδο.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών στη βιομηχανία σημείωσε ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αυτή τη φορά κατά 9,2%. Τον Ιούλιο του 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν υψηλότερος κατά 11,0% στο εξωτερικό και κατά 7,1% στην εγχώρια αγορά.

Σε ετήσιο επίπεδο, ο συνολικός κύκλος εργασιών στη βιομηχανία ήταν χαμηλότερος κατά 4,2%, με τον κύκλο εργασιών στην ξένη αγορά να μειώνεται κατά 3,9% και τον κύκλο εργασιών στην εγχώρια αγορά κατά 5,3%. Μετά από τρεις μήνες πτώσης, ο κύκλος εργασιών στις βιομηχανίες καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών στις βιομηχανίες κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε κατά 1,1% μετά από τέσσερις μήνες πτώσης. Ο κύκλος εργασιών στις βιομηχανίες ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκε κατά 11,8% – η τελευταία ετήσια ανάπτυξή του σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τον Ιούλιο του 2020, η αξία των αποθεμάτων στη βιομηχανική παραγωγή ήταν χαμηλότερη για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αυτή τη φορά κατά 0,9%. Στη μεταποίηση, ήταν χαμηλότερη κατά 1,0%, ενώ στα ορυχεία και λατομεία ήταν υψηλότερη κατά 11,6%. Σε ετήσιο επίπεδο, η συνολική αξία των αποθεμάτων ήταν υψηλότερη κατά 0,3%./ibna