Σερβία: Τηλεφωνική επικοινωνία Vučić-Putin

Σερβία: Τηλεφωνική επικοινωνία Vučić-Putin

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić μίλησε σήμερα το πρωί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin κι αυτή ήταν η πρώτη μεταξύ τους συνομιλία μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Ουάσιγκτον.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον Putin σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς και ότι συζήτησαν τα τρέχοντα θέματα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας Σερβίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο.

Επίσης, επιβεβαίωσαν ότι η Σερβία και η Ρωσία είναι ειλικρινείς φίλοι, των οποίων η συνεργασία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Επιπροσθέτως ο Vučić τόνισε ότι η Σερβία είναι στρατιωτικά ουδέτερη χώρα και ο Πρόεδρος Putin χαιρέτισε τη σταθερή δέσμευση της Σερβίας.

«Ανεξάρτητα από το βάρος και την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής, στρατιωτικής ασφάλειας και οικονομικής της θέσης, η Σερβία θα προστατεύσει τις αρχές της στρατιωτικής ουδετερότητας και θα παραμείνει ένας αληθινός και σωστός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» τόνισε ο Vucic στο προφίλ του στο Instagram.

Ευχαρίστησε τον Putin για την σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας, καθώς και για τις προσπάθειές της να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το προφίλ του Σέρβου προέδρου, ο Putin δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα παρέχει πολιτική στήριξη στη Σερβία στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και να συντονίσει τις δράσεις της εξωτερικής πολιτικής με τη Σερβία, όλα με σκοπό την προστασία της διεθνούς δημόσιας τάξης.

Ο Πρόεδρος Vučić και ο Πρόεδρος Putin επεσήμαναν ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας ενισχύονται συνεχώς, αλλά ότι οι ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούνται, οπότε υπάρχει χώρος για νέα κοινά σχέδια.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία.

“Ο Vladimir Putin είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vučić με πρωτοβουλία της σερβικής πλευράς.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην διευθέτηση με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Aleksandar Vučić ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας για τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον στις 4 Σεπτεμβρίου και στις Βρυξέλλες στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Vladimir Putin επιβεβαίωσε τη θέση της Ρωσίας ως προς την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης συμβιβαστικής λύσης που θα πρέπει να είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι και να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι πρόεδροι συζήτησαν επίσης τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Σερβίας. Ο Vladimir Putin μίλησε ιδιαίτερα για την προσωπική συμβολή του Aleksandar Vučić στην ανάπτυξη διμερών δεσμών και εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά μαζί του σε όλα τα διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα» καταλήγει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου./ibna