Ρουμανία: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Συνόδου της Ρουμανικής Διπλωματίας

Ρουμανία: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Συνόδου της Ρουμανικής Διπλωματίας

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Ετήσιας Συνόδου της Ρουμανικής Διπλωματίας (RADR), με θέμα τις διεθνείς τάσεις που δημιούργησε η πανδημία COVID-19 και τις συνέπειές της.

Στο πρώτο μέρος των χθεσινών εργασιών παρευρέθη και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Dmytro Kuleba, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης στην ουκρανική εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι στενά συνδεδεμένη με εκείνη της Ρουμανίας και τόνισε ότι η στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας έχει επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια της Ρουμανίας όσο και σε εκείνη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συνολικά. Ευχαρίστησε τη Ρουμανία για τον κομβικό ρόλο της στην απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου να αναγνωρίσει την Ουκρανία ως ΝΑΤΟϊκό εταίρο με διευρυμένες δυνατότητες και έδωσε ένα ισχυρό σήμα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια και την αύξηση της διασυνδεσιμότητας μέσω των υποδομών.

Παρέμβαση πραγματοποίησε στη συνέχεια η ΥΠΕΞ της Κορέας, Kang Kyung-wha, η οποία μίλησε για τις πολλαπλές προκλήσεις στο πλαίσιο της πανδημίας και την προσαρμογή των διπλωματικών εργαλείων, προκειμένου να απαντηθούν οι προκλήσεις αυτές, ξεκινώντας από τα διδάγματα που αποκόμισε και τις επιτυχίες που σημείωσε η χώρα της.

Την πρώτη μέρα, ο βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ (και πρώην ΥΠΕΞ)  Mircea Geoană υπογράμμισε στο μήνυμά του ότι σήμερα  γινόμαστε μάρτυρες μιας υπερ-επιτάχυνσης της ιστορίας, των τάσεων και των διαδικασιών καθώς και μετάδοσης αντίθετων αφηγημάτων. Οι αξίες του Δυτικού κόσμου δοκιμάζονται και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ώστε τα εναλλακτικά αφηγήματα που προωθούν τον αυταρχισμό να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά. Η Ρουμανία, είπε, είναι ένας από τους πλέον αξιόπιστους μεταδότες του βασικού αυτού μηνύματος.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, που ήταν επίτιμος προσκεκλημένος, τόνισε στο μήνυμά του ότι η ΕΕ πρέπει να βγει πιο ενισχυμένη από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αυτό είναι το κύριο δίδαγμα και ένα τεστ της ιστορίας. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο ισχυρή σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, υπογράμμισε.

Οι κεκλεισμένων των θυρών εργασίες, υπό τον ΥΠΕΞ  Bogdan Aurescu, είχαν ως θέμα τα διδάγματα από την διαχείριση της κρίσης και των συνέπειών της σε επίπεδο προξενείων, τον ρόλο του ΥΠΕΞ και των διπλωματικών αποστολών στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και εκείνων των Ρουμάνων πολιτών ανά τον κόσμο. Τονίστηκε η ανάγκη για μια καινοτόμο και ασφαλή ψηφιοποίηση της διπλωματικής υπηρεσίας, για την αύξηση της ικανότητας διαχείρισης με πιο αποτελεσματικό τρόπο πιθανών μελλοντικών κρίσεων.

Το δεύτερο σκέλος του διαλόγου εργασίας υπό τον Aurescu αφορούσε την ανίχνευση των διεθνών τάσεων, διατλαντικών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών που ασκούν επίδραση στις προτεραιότητες της ρουμανικής εξωτερικής πολιτικής και την ανάλυση της ανάγκης προσαρμογής ή αλλαγής τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Bogdan. Aurescu άνοιξε τις εργασίες της RADR παρουσία του Πρωθυπουργού  Ludovic Orban, ο οποίος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την σημασία της προβλεψιμότητας στην εξωτερική πολιτική και των κοινών βασικών αξιών, όπως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, που μοιράζεται η Ρουμανία με τους σημαντικότερους εταίρους της. Επίσης τόνισε τη σημασία της σχέσης των διπλωματικών και προξενικών αποστολών με τους Ρουμάνους της διασποράς, και ζήτησε από τους επικεφαλής των αποστολών τη διατήρηση ενεργών και μόνιμων σχέσεων, μέσω διαφοροποιημένων project, με όλους τους εκτός συνόρων Ρουμάνους.

Ειδικός προσκεκλημένος την πρώτη μέρα ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών και Εκπατρισθέντων της Ιορδανίας, Ayman Safadi ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές όσον αφορά στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή./ibna