Μαυροβούνιο: Οι τρεις συνασπισμοί υπογράφουν σημαντική Συμφωνία

Μαυροβούνιο: Οι τρεις συνασπισμοί υπογράφουν σημαντική Συμφωνία

Η νέα δημοκρατική κυβέρνηση στο Μαυροβούνιο θα εφαρμόσει υπεύθυνα όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το κράτος και δεν θα ξεκινήσει πρωτοβουλίες ή διαδικασίες που στοχεύουν στην αλλαγή της σημαίας, του εθνόσημου και του ύμνου.

Αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στην Ποντγκόριτσα από τους ηγέτες των συνασπισμών ‘Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου’, ‘Ειρήνη το Έθνος μας’ και ‘Μαύρο και Λευκό’ – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić και Dritan Abazović.

Η συμφωνία αναφέρει ότι η νέα δημοκρατική κυβέρνηση θα εφαρμόσει υπεύθυνα όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το κράτος, θα ενισχύσει και θα βελτιώσει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και θα εφαρμόσει γρήγορα, πλήρως και δεσμευτικά όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την πλήρη ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ.

Αναφέρεται ότι τα βασικά κυβερνητικά όργανα θα απολυτικοποιηθούν εντελώς προκειμένου να διασφαλιστεί μια ασυμβίβαστη καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς.

Τονίζεται ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα κινήσει τη διαδικασία ανάκλησης της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η συμφωνία ορίζει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα εμφανίσει εκδικητικότητα για πολιτική ή άλλη βάση.

“Η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει και θα αναθεωρήσει όλους τους νόμους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα με σκοπό την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό, και θα επιτρέψει στα κόμματα των μειονοτήτων να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν έχουν κοινοβουλευτικό καθεστώς ή όχι”, το έγγραφο ορίζει.

Ο Krivokapić ισχυρίζεται ότι η πορεία αυτών των τριών συνασπισμών θα είναι υπέρ του Μαυροβουνίου.

“Η στάση του Μαυροβουνίου απέναντι στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν δηλωτική και θέλουμε να είναι ουσιαστικής σημασίας. Ο νόμος για την ελευθερία της θρησκείας θέτει πλέον σε κίνδυνο την περιουσία σε αυτήν την περίπτωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θα καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Αυτή είναι μια μάχη για το Μαυροβούνιο. Δε συμμετέχουμε σε κανένα ζήτημα. Εάν μας βρείτε σε οποιαδήποτε υπόθεση, παρακαλούμε μην μας λυπηθείτε”, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον Bečić, αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη απάντηση στις προσπάθειες δημιουργίας τεχνητής κρίσης. Ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι συμφιλιωτική και φιλοευρωπαϊκή και θα υπηρετήσει το Μαυροβούνιο.

“Θα σεβαστούμε το Σύνταγμα και δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για την αλλαγή των κρατικών συμβόλων. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το πολιτικό Μαυροβούνιο. Δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν. Δεν υπάρχει εκδίκηση, αλλά θα υπάρξει λογοδοσία, τάξη και εργασία. Αντιμετωπίζουμε το σύνταγμα μιας νέας δημοκρατικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει αποκλεισμός κανενός ατόμου, αλλά η εμπειρογνωμοσύνη έρχεται πρώτη”, επεσήμανε ο Bečić.

Ο Abazović είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό επίτευγμα της τελευταίας δεκαετίας. Είπε ότι αυτή η πλειοψηφία θα έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

“Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να αφιερωθεί επειγόντως στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Μας περιμένουν άδεια κρατικά ταμεία. Ο αγώνας κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος μας περιμένει. Με αυτήν τη συμφωνία, πεθαίνει κάθε χειραγώγηση του DPS. Αυτή είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία της πολιτικής ζωής στο Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο της δεκαετίας του 1990 ηττήθηκε και το Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο κέρδισε”, δήλωσε ο Abazović. /ibna