B-E: Συνάντηση Palmer με τα Μέλη της Προεδρίας

B-E: Συνάντηση Palmer με τα Μέλη της Προεδρίας

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Šefik Džaferović, καθώς και τα μέλη της Προεδρίας Milorad Dodik και Željko Komšić, πραγματοποίησαν συνομιλίες σήμερα στο Σεράγεβο με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υφυπουργό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Matthew Palmer, σχετικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Β-Ε.

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια και το ρόλο εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεκπεραίωση βασικών μεταρρυθμίσεων. Επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους για την επίλυση θεμάτων που είναι σημαντικά για την ευημερία της χώρας, τα οποία αποτελούν το επίκεντρο της Προεδρίας της Β-Ε.

Ο Palmer επανέλαβε την ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε επίσης ότι η Προεδρία της Β-Ε είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη συνεργασία για την εφαρμογή της δέσμης κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε τόνισαν ότι υπάρχει απόλυτη συναίνεση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όσον αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Χαιρετήστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Β-Ε υπό την ηγεσία της προεδρίας της Β-Ε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις παγκόσμιες συνέπειες της πανδημίας COVID-19. Συζητήθηκαν επίσης οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική σταθερότητα και ευημερία, καθώς και τρόποι ανάκαμψης και ανασυγκρότησης βασικών τμημάτων της οικονομίας.

Η συζητήσεις περιλάμβαναν επίσης τη μεταναστευτική κρίση, καθώς και τρόπους για να ξεπεραστεί η υφιστάμενη κατάσταση και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Šefik Džaferović δήλωσε ότι επρόκειτο για μια «χρήσιμη συνάντηση με τους φίλους μας και με έναν στρατηγικό εταίρο».

«Έχουμε λάβει υποστήριξη και έκκληση για όλους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να είναι πιο αφοσιωμένοι στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, να αντιμετωπίσουν το μέλλον, έτσι ώστε αυτή η χώρα να μπορέσει να οικοδομηθεί το συντομότερο δυνατό ως ένα αποτελεσματικό, λειτουργικό, σταθερό, ασφαλές κράτος, με οικονομική ευημερία, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες αυτής της χώρας, ειδικά οι νέοι, θα αναζητούν το μέλλον τους εδώ στη Β-Ε και όχι στο εξωτερικό», δήλωσε ο Džaferović σε δημοσιογράφους.

Ένα βασικό ζήτημα αφορούσε τη σύνδεση των συζητήσεων Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, δηλαδή των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

«Διευκρινίστηκε σαφώς ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με καμία χώρα της περιοχής και ότι αφορά μόνο το Βελιγράδι και την Πρίστινα. Είναι κάτι που γνωρίζαμε από την αρχή και το τονίζω συνέχεια, και σήμερα το ακούσαμε από εκπροσώπους της αμερικανικής διοίκησης σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε ο Džaferović.

Το μέλος της Προεδρίας της Σερβικής Β-Ε Milorad Dodik χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή, προσθέτοντας ότι ο αμερικανός διπλωμάτης επεσήμανε την ανάγκη για την εταιρική σχέση ΗΠΑ-Β-Ε και τη δημιουργία ηγεσίας για όλα τα θέματα στη Β-Ε, ενώ οποιοδήποτε ζήτημα πρέπει να επιλύεται με συναίνεση.

Ο Dodik είπε ότι ο Palmer υπέδειξε αυτό ως βάση πάνω στην οποία η Β-Ε θα μπορούσε να εδραιώσει το μέλλον της.

Ανέφερε ότι συζητήθηκαν αρκετά θέματα στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου του εορτασμού της 25ης επετείου από την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον, στην έγκριση της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι της διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, ενώ ο ρόλος της Προεδρίας της Β-Ε θα ήταν να οργανώσει το πρόγραμμα της τελετής.

Ο Dodik τόνισε ότι εάν πρόκειται να οργανωθεί ένα πρόγραμμα, θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Προεδρίας της Β-Ε σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και θέματα.

«Ορισμένα πράγματα πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με αυτό το πρόγραμμα. Το είπα επίσης στα πλαίσια της επετείου. Εάν απαιτείται μια ισχυρή πολιτική δήλωση της Προεδρίας της Β-Ε, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου στη Β-Ε, που αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, εκτός από το να δικαιολογεί τον μισθό του περιστασιακά λέγοντας τα λάθος πράγματα», δήλωσε ο Dodik στη συνέντευξη τύπου στο Ανατολικό Σεράγεβο.

Τόνισε ότι ήταν απαραίτητο να αποτιθεί φόρος τιμής σε όλα τα θύματα στον τελευταίο πόλεμο, καθώς και να απορριφθούν διάφορες εικασίες που εμφανίζονται συχνά στην πολιτική αρένα, όπως ο τρόπος χαρακτηρισμού του πολέμου στη Β-Ε.

«Η Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον τον χαρακτήρισε ως τραγική σύγκρουση, ο οποίος είναι ένας επαρκής προσδιορισμός, αλλά ακούμε επίσης αξιολογήσεις που κάνουν λόγο για επιθετικότητα και άλλα πράγματα, τα οποία είναι ανεπίτρεπτα», δήλωσε ο Dodik.

Κατά την επίσκεψή του στη Β-Ε, ο Palmer πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων πολιτικών θεσμών σε επίπεδο πολιτείας και οντοτήτων. /ibna