Μέχρι τέλος του έτους η απόφαση της Κροατίας για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών

Μέχρι τέλος του έτους η απόφαση της Κροατίας για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών

Το Υπουργείο Άμυνας της Κροατίας έλαβε προσφορές για μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων από τις 9 π.μ. έως τις 11.30 π.μ. έξω από τα κυβερνητικά γραφεία την Τετάρτη.

Ερωτηθείς εάν το κοινό θα ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες των προσφορών, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι οι προσφορές θα περάσουν από μια τρίμηνη διαδικασία αξιολόγησης βάσει της οποίας θα υποβληθεί πρόταση για την κυβέρνηση.

Μια τελική απόφαση για την καλύτερη προσφορά θα είναι έτοιμη για την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Banožić.

Ο ίδιος είπε ότι είχαν ζητηθεί αρχικές προσφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες για νέα αεροσκάφη F-16 και από τη Σουηδία για αεροσκάφη Gripen. Ζητήθηκαν επίσης προσφορές για μεταχειρισμένα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων του Eurofighter της Ιταλίας και του Rafale της Γαλλίας, καθώς και για μεταχειρισμένα F-16 από τη Νορβηγία, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Ο Banožić είπε ότι ήταν δύσκολο να πει πόσο θα κόστιζε το αεροσκάφος επειδή αυτό εξαρτάται από τις προσφορές. Επιβεβαίωσε ότι η Κροατία θα αγοράσει 12 αεροσκάφη.

Ερωτώμενος για την απόφαση του Γραφείου του Προέδρου να μην συμμετάσχει στο έργο της διυπηρεσιακής επιτροπής για την αγορά του αεροσκάφους, ο υπουργός είπε: «Ο Πρόεδρος και εγώ έχουμε τακτικές ενημερώσεις, είχα μία χθες, συνεργαζόμαστε. Ο ίδιος είπε ότι αυτή η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι σημαντική για όλους μας, για την ασφάλειά μας, και πρέπει να είναι μια ενιαία απόφαση».

Το γραφείο του Προέδρου δήλωσε ότι δεν θα έχει εκπρόσωπο στην επιτροπή, αλλά ο πρόεδρος θα λάβει μέρος σε πολιτική απόφαση για την αγορά στρατιωτικών αεροσκαφών σύμφωνα με τις συνταγματικές του εξουσίες.

Η Σουηδική Διοίκηση Materiel Defense (FMV) δήλωσε σε δήλωσή της ότι εκπρόσωποι της FMV και της Σουηδικής Πρεσβείας στην Κροατία υπέβαλαν προσφορά σήμερα το πρωί, η οποία περιλαμβάνει νέα αεροσκάφη Gripen C/D και ένα πακέτο υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης για πιλότους και τεχνικούς της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας./ibna