Βόρεια Μακεδονία: Αντί για συνέδριο η ηγεσία του VMRO-DPMNE αποφάσισε να βγει στους δρόμους

Βόρεια Μακεδονία: Αντί για συνέδριο η ηγεσία του VMRO-DPMNE αποφάσισε να βγει στους δρόμους

Η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έλαβε μόλις 10 ημέρες “περίοδο χάριτος” από την αντιπολίτευση, αντί των αναμενόμενων 100 ημερών πολιτικής ανακωχής.

Φαίνεται ότι το VMRO-DPMNE δεν σκοπεύει να αποτελέσει εποικοδομητική αντιπολίτευση αυτή τη φορά, καθώς τόσο ο Igor Janushev απείλησε με πολιτική κόλαση τη νέα κυβέρνηση και ο Alexandar Nikoloski ανακοίνωσε μαζικές διαμαρτυρίες που θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στην Εθνοσυνέλευση του Πρωθυπουργού Zoran Zaev.

Ως αρχική ημερομηνία για τις διαμαρτυρίες, το VMRO-DPMNE επέλεξε την σημερινή ημέρα, την επόμενη ημέρα από τον εορτασμό της 29ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας. Έτσι, ο  νέος κυβερνητικός συνασπισμός SDSM και DUI, η οποία εκλέχτηκε στις 31 Αυγούστου, έλαβε μόλις 10 ημέρες “περίοδο χάριτος” από την αντιπολίτευση, αντί των αναμενόμενων 100 ημερών πολιτικής ανακωχής, μετά την οκτάμηνης διάρκειας διακυβέρνησης από την  τεχνική κυβέρνηση του Oliver Spasovski.

Η συνέχιση του συνασπισμού των SDSM και DUI είναι ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση για την ιδέα να βγει στους δρόμους αμέσως μετά τη σύσταση των νέων θεσμών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα μετά τις εκλογές της 15ης Ιουλίου.

Η πρώτη από μια σειρά διαμαρτυριών που ανακοινώθηκε από το VMRO-DPMNE θα είναι για την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, μια απόφαση που έλαβε η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή κατά την εκλογική περίοδο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί πολιτικές διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις της χώρας, ενώ το VMRO-DPMNE θα προσπαθήσει τώρα να ενταχθεί στην αστική δυσαρέσκεια λόγω της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7,4%.

Το δεύτερο επιχείρημα της VMRO-DPMNE για άμεση κάθοδο στους δρόμους είναι ότι σε άλλες χώρες της περιοχής τους τελευταίους μήνες η δυσαρέσκεια με τους αντιδημοκρατικούς περιορισμούς των τοπικών αρχών βλάπτει. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα δεν είναι αρκετά ισχυρό, εάν, για παράδειγμα, λάβουμε υπόψη ότι στο Μαυροβούνιο, στην ουσία, υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της τρέχουσας αντιπολίτευσης και του τρέχοντος κυβερνώντος κόμματος που ήταν στην εξουσία για πάνω από τρεις δεκαετίες (κάτι παρόμοιο με τα γεγονότα στη Βόρεια Μακεδονία την περίοδο μετά τις εκλογές του 2016, όταν το VMRO-DPMNE δεν έδωσε εξουσία) ή ότι στη Βουλγαρία μεταξύ των κύριων υποστηρικτών των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Boyko Borissov είναι ο Πρόεδρος Rumen Radev, που στηρίζεται στην αντιπολίτευση του BSP.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαμαρτυρίες που ανακοινώθηκαν από την ηγεσία του VMRO-DPMNE είναι νόμιμες, όπως αξιολογήθηκαν από τον Zaev, αν και, από την άλλη πλευρά, μπορεί να συζητηθεί πόσο πολιτικά σωστό είναι να βγει στους δρόμους κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Εάν ακυρώσουμε ότι η παλιά-νέα κυβέρνηση είναι στην αρχή, μπορεί να επισημανθεί ως μια ιδιαίτερα ακατάλληλη στιγμή καθώς μπορούμε να επισημάνουμε ότι οι διαμαρτυρίες ξεκινούν τη στιγμή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αναμένεται να επικεντρωθούν στην εν αναμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, με τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας. με την Ένωση.

Ο Mickoski, στην ομιλία του χθες με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, είπε ότι 29 χρόνια αργότερα μιλάμε για τους ίδιους στόχους με εκείνους όταν δημιουργήθηκε η χώρα, ακυρώνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως κράτος για πρώτη φορά. πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο Zaev, από την άλλη πλευρά, στην κεντρική εορταστική εκδήλωση κάλεσε και πάλι την αντιπολίτευση να αποχωρήσει, όπως είπε, από τα στενά κομματικά μυαλά και να δείξει θεσμική συμπεριφορά.

Ωστόσο, ο Mickoski, κρίνοντας από τη διαμαρτυρία που ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα, πιθανώς δεν σκοπεύει να ακούσει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο προς το παρόν. Αντιθέτως, αρκετά μέτρα που έλαβε η αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δείχνουν ότι είναι πιο κοντά στη ριζοσπαστικοποίηση παρά στην επίδειξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τα κυβερνώντα κόμματα.

Αν και κέρδισε λιγότερες ψήφους και δύο έδρες λιγότερες από το SDSM, ο Mickoski, δεν σκοπεύει να ακούσει τους δυσαρεστημένους στο VMRO-DPMNE που απαιτούν ένα έκτακτο συνέδριο ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ηττημένη ηγεσία του κόμματος. Αντί για συνέδριο μπροστά στους αντιπροσώπους, ο Mickoski αποφάσισε να βγει στους δρόμους και να ξεκινήσει τη μάχη ενάντια στην παλιά-νέα κυβέρνηση του συνασπισμού SDSM και DUI εκτός των θεσμικών οργάνων. Από αυτή την άποψη, η σημερινή διαμαρτυρία θα είναι η μια πρώτη δοκιμασία για τον δυναμισμό των  κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης αμέσως μετά τη νέα εκλογική ήττα που υπέστη η σημερινή ηγεσία του κόμματος, η οποία προκάλεσε νέες ενδοκομματικές έριδες./ibna