OP/ED: Η συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου προέκυψε από το διαφορετικό είδος διπλωματίας του Trump

OP/ED: Η συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου προέκυψε από το διαφορετικό είδος διπλωματίας του Trump

Του Richard Grenell*

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić της και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti έκαναν ένα τεράστιο βήμα προς τη μακροπρόθεσμη επίλυση της ιστορικής τους σύγκρουσης την Παρασκευή το πρωί. Στον Λευκό Οίκο, υπό την αιγίδα του Προέδρου Trump, ο Πρόεδρος Vučić και ο Πρωθυπουργός Hoti υπέγραψαν με διαμεσολάβηση δέσμευση για επίτευξη οικονομικής εξομάλυνσης μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Από το 2017, η θέση των ΗΠΑ σχετικά με τη σύγκρουση Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου ήταν ότι τα βήματα προς την οικονομική εξομάλυνση θα μειώσουν τη δύναμη και τη σημασία των πολιτικών θεμάτων της διαμάχης. Τα μέρη συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν οδικό και σιδηροδρομικό σύνδεσμο μεταξύ των αντίστοιχων πρωτευουσών τους, του Βελιγραδίου και της Πρίστινα. Έχουν δεσμευτεί για μια κοινή μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με τις επιλογές σύνδεσης της σιδηροδρομικής υποδομής με ένα λιμάνι βαθέων υδάτων στην Αδριατική. Και τα δύο μέρη θα συνεργαστούν με την US International Development Finance Corporation και την Export-Import Bank για την υποστήριξη αυτών των έργων και τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Όλες αυτές οι συμφωνίες θα επιτρέψουν μια πιο ελεύθερη και αποτελεσματική ροή ανθρώπων και αγαθών πέρα ​​από τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Όσον αφορά τα ίδια τα σύνορα, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησαν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν την εγκατάσταση του Merdare κοινό σημείο διέλευσης, να αναγνωρίσουν τα διπλώματα και τα επαγγελματικά πιστοποιητικά του άλλου, και να συμμετάσχουν στη «ζώνη mini-Schengen» που ανακοίνωσε η Σερβία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία τον Οκτώβριο του 2019. Σύντομα θα είναι ευκολότερο από ποτέ για τους Σέρβους και τους Κοσοβάρους να ζουν, να εργάζονται, να ανταλλάσσουν και να σπουδάζουν στις γειτονιές, τις εταιρείες και τα πανεπιστήμια του άλλου.

Ίσως το πιο σημαντικό – για τους ντόπιους ανθρώπους, τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και για την ιστορία και το μέλλον της περιοχής – είναι η νέα συμφωνία για την επιτάχυνση των προσπαθειών για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των λειψάνων αγνοουμένων από τον πόλεμο που έληξε πριν από δύο δεκαετίες. Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να εντοπίσουν και να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες, ανθεκτικές λύσεις για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους, και το καθένα έχει δεσμευτεί να εντοπίσει ένα σημείο επαφής για να οδηγήσει αυτές τις προσπάθειες στα αντίστοιχα κυβερνητικά υπουργεία τους, να συντονιστούν μεταξύ τους οι πρωτεύουσες και να παρέχουν μια ετήσια ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των υποθέσεων που επιλύθηκαν και εκκρεμούν. Η συμφωνία εφαρμόζει επίσης ένα μορατόριουμ για την αναζήτηση για ένταξη ως νέου μέλους του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς και ένα μορατόριουμ για την εκστρατεία μη αναγνώρισης από τη Σερβία του Κοσσυφοπεδίου – δύο από τις μεγαλύτερες ανοιχτές πληγές στη σύγκρουση που βρίσκονται τώρα στο δρόμο προς την επίλυση.

 

Η συμφωνία της Παρασκευής αντικατοπτρίζει το μακροχρόνιο όραμα του Προέδρου Trump για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία ώστε να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη βιομηχανική ανάπτυξη ως προϋπόθεση για τη μόνιμη επίλυση των πολιτικών διαφορών. Η πεποίθησή του από την αρχή ήταν ότι η εμπιστοσύνη χτίζεται πρώτα στη διαδικασία δημιουργίας ευκαιριών και μέλλοντος για τους νέους, παρά στην διευθέτηση της βαθμολογίας, του συμβολισμού ή της αποκατάστασης ιστορικών λαθών. Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν τον επόμενο χρόνο στην εφαρμογή αυτών των νέων συμφωνιών και ο λαός και οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να τις προωθήσουν.

Ως απόδειξη καλής πίστης από τα δύο μέρη προς τις ΗΠΑ, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύτηκαν επίσης την Παρασκευή να συνεργαστούν με ορισμένες βασικές πολιτικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή. Και τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν και να προωθήσουν τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ανανεωμένης διαθρησκευτικής επικοινωνίας, της προστασίας των θρησκευτικών χώρων και της συνεχιζόμενης αποκατάστασης της της εποχής του Ολοκαυτώματος και της μη διεκδικημένης εβραϊκής περιουσίας. Και οι δύο συμφώνησαν να ορίσουν ολόκληρη τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση και να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα για τον περιορισμό των επιχειρήσεων και των οικονομικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ στις δικαιοδοσίες τους. Και οι δύο συμφώνησαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποποινικοποιήσουν την ομοφυλοφιλία στις 69 χώρες όπου αυτή τη στιγμή είναι παράνομη. Και, ίσως το πιο σημαντικό από όλα, η Σερβία δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ το Κοσσυφοπέδιο έχει συμφωνήσει για αμοιβαία αναγνώριση με το Ισραήλ.

Ακολουθώντας το αποτύπωμα της ειρηνευτικής συμφωνίας της 13ης Αυγούστου μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για τη λήψη μέτρων για οικονομική εξομάλυνση και μια ενδεχόμενη ειρηνική συνύπαρξη καταδεικνύει τα επιτεύγματα του Προέδρου Trump και της σωστής εμπλοκής της διοίκησής του σε όλο τον κόσμο. Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία έναντι της βίας και στην κατανόηση των απειλών, ο κόσμος έχει όφελος./ibna

Richard Grenell είναι ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Trump για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.