Ελλάδα: Κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά ο καταυλισμός της Μόριας

Ελλάδα: Κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά ο καταυλισμός της Μόριας

Ο καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου όπου φιλοξενεί πάνω από 13.000 κάηκε σχεδόν ολοσχερώς, όταν ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης πυρκαγιά στις δομές φιλοξενίας.

Ο καταυλισμός που συνεχίζει να καίγεται, ανάγκασε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να διαφύγουν στα γύρω βουνά, ενώ αρκετοί από αυτούς κατευθύνονται και προς την πόλη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ της Μόριας.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Μετά τις 2.30 τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φράγμα στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Από αργά το βράδυ και κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας έως το πρωί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο νησί της Λέσβου.

Αυτήν τη στιγμή και ύστερα από μία μακρά και εξαιρετικά δύσκολη νύχτα οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται κυρίως εντός της δομής λόγω και των πολλών εύφλεκτων υλικών ενώ εκτός οι εστίες έχουν περιοριστεί αρκετά. Μαζί συνεχίζονται και οι προσπάθειες της Αστυνομίας να περιορίσει τυχόν μαζικές εξορμήσεις προς την πόλη.

Η Ελληνική Αστυνομία στέλνει στη Λέσβο ενισχύσεις από την Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

Σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια./ibna