Κοσσυφοπέδιο: Ο Stoltenberg συζήτησε για την περιφερειακή ασφάλεια με τον Hoti

Κοσσυφοπέδιο: Ο Stoltenberg συζήτησε για την περιφερειακή ασφάλεια με τον Hoti

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020 όπου είχαν συνομιλίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή ήταν η πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ των δύο.

Ο Γενικός Γραμματέας Stoltenberg χαιρέτισε τον τελευταίο γύρο συνομιλιών που βοηθήθηκε από την ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μόνιμης πολιτικής λύσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Jens Stoltenberg και ο Avdullah Hoti συζήτησαν επίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ουάσιγκτον για την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Ο Jens Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι σταθερά προσηλωμένο στη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της ειρηνευτικής δύναμης KFOR των 3.500 ατόμων στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόσθεσε ότι η εντολή της KFOR παραμένει αμετάβλητη: να διατηρείται ένα ασφαλές περιβάλλον και ελεύθερη κυκλοφορία για όλους τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε ότι οι Σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη παράσχει ουσιαστική ιατρική υποστήριξη ώστε να βοηθήσουν τα θεσμικά όργανα στο Κοσσυφοπέδιο και ότι η KFOR παρέχει επίσης άμεση υποστήριξη στη διανομή προμηθειών. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τώρα πώς η Συμμαχία μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω το Κοσσυφοπέδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19./ibna