Ρουμανία: Την εξόρυξη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα το 2021 ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας

Ρουμανία: Την εξόρυξη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα το 2021 ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας

Από την επόμενη χρονιά, οι επενδυτές θα εξορύξουν από τη Μαύρη Θάλασσα φυσικό αέριο που θα αντιστοιχεί στο 10% της κατανάλωσης της Ρουμανίας, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Niculae Havrileţ, σε ομιλία του FOREN 2020, το Ενεργειακό Φόρουμ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.

Ο Ρουμάνος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε το όνομα της εταιρείας, ο λόγος όμως γίνεται για την Black Sea Oil & Gas, που ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την παραγωγή στο offshore οικόπεδο  Midia το α’ εξάμηνο του 2021.

Η Ρουμανία καταναλώνει ετησίως περίπου 10-11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.

Ο Havrileţ υπογράμμισε επίσης, ότι, παρά την κρίση Covid-19, οι επενδύσεις συνεχίζονται και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον πολλών παραγωγών ενέργειας για offshore αιολικά πάρκα. Όπως εξήγησε, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι στη ρουμανική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας υπάρχει δυνατότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας 80.000 MW, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει το στόχο για κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας σε ποσοστό 30,7% το 2030, από 24% που είναι σήμερα.

Χθες, μιλώντας στο άνοιγμα των εργασιών της FOREN 2020, ο  Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Virgil Popescu, τόνισε ότι ο παγκόσμιος τομέας ενέργειας θα στρέψει το ενδιαφέρον του στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

«Εδώ, στη Ρουμανία, όταν μιλάμε για ενέργεια, μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια, δηλαδή πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Αν μιλάμε για πετρέλαιο, τα πράγματα είναι απλά, έχουμε αποθέματα  onshore, οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο με το πλοίο, στη θάλασσα. Όταν όμως μιλάμε για αέριο, τα πράγματα περιπλέκονται, μιλάμε για γεωπολιτική», υπογράμμισε. Υπενθύμισε δε ότι η Ρουμανία έχει αποθέματα αερίου onshore και ανακάλυψε πρόσφατα νέα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι Τούρκοι φίλοι μας ανακάλυψαν φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, το ίδιο και οι Βούλγαροι, και είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και η Μαύρη Θάλασσα προσφέρει νέους πόρους φυσικού αερίου. Η προσοχή του ενεργειακού κόσμου, του ενεργειακού τομέα, θα στραφεί στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Popescu.

Εκείνο που δεν είπε ο Υπουργός, σχολιάζει ο Τύπος, είναι ότι οι επενδυτές που ανακάλυψαν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ρουμανικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, η ExxonMobil και η OMV Petrom, ανέβαλαν εδώ και δύο χρόνια και πλέον, τη λήψη απόφασης περί εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, λόγω της ρουμανικής νομοθεσίας.

«Σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρισμό, στο πλαίσιο του Green Deal, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την παραγωγή ενέργειας. Έχουμε μια καλή αναλογία, όμως το 25% βασίζεται στο κάρβουνο, πρέπει να βρούμε μεταβατικό καύσιμο. Το πλέον ταιριαστό καύσιμο για τη μετάβαση είναι το φυσικό αέριο», τόνισε ο Popescu.

Ο Ρουμάνος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης το δυναμικό της χώρας του στον τομέα της offshore αιολικής ενέργειας και επισήμανε ότι υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής  offshore αιολικών πάρκων κατά τα πρότυπα εκείνων της Βόρειας Θάλασσας./ibna