Μαυροβούνιο: Η ΕΕ ζητά ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Μαυροβούνιο: Η ΕΕ ζητά ηρεμία και αυτοσυγκράτηση

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ana Pisonero δήλωσε ότι, στο σημερινό μετεκλογικό πλαίσιο στο Μαυροβούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και σεβασμό των αρχών της Ένωσης.

Σχολιάζοντας για τη Φωνή της Αμερικής, αξιολόγησε ότι με τη μεγάλη προσέλευση στις εκλογές, οι πολίτες του Μαυροβουνίου έδειξαν την ετοιμότητά τους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Πρόσθεσε ότι το επερχόμενο σύνταγμα του νέου κοινοβουλίου και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών παραγόντων του Μαυροβουνίου.

Όταν ρωτήθηκε αν οι Βρυξέλλες ανησυχούσαν ότι ξένοι φορείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση στο Μαυροβούνιο για να ενθαρρύνουν την αστάθεια, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια, η Ένωση ενίσχυσε τη συνεργασία με εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια σχετικά με την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη στρατηγική επικοινωνία, για να τους προετοιμάσει για να αντιμετωπίσουν κάθε απαράδεκτο αντίκτυπο».

Ο Pisonero είπε ότι η ΕΕ αναμένει τη σύσταση ενός νέου κοινοβουλίου και τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης «η οποία θα συνεχίσει τη σταθερή πορεία του Μαυροβουνίου προς την Ένωση».

«Το Μαυροβούνιο έχει προχωρήσει πολύ στη διαδικασία ένταξης στην Ένωση και οι προσεχείς μήνες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εμβάθυνση και την επιτάχυνση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου, όπου το επόμενο βήμα είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων των κεφαλαίων 23 και 24», σχολίασε η Pisonero.

Πρόσθεσε δε ότι η νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, όταν σχηματιστεί, αναμένεται να αντιμετωπίσει τις προσδοκίες των πολιτών σχετικά με την πρόοδο στη διαδικασία ένταξης, καθώς και τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει περαιτέρω τη διαδικασία ένταξης της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, καθώς και την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένου μέσω του επικείμενου οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε η Ana Pisonero./ibna