Κροατία: Το άνοιγμα των συνόρων ήταν ένα «υπολογισμένο ρίσκο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Plenković στο CNN

Κροατία: Το άνοιγμα των συνόρων ήταν ένα «υπολογισμένο ρίσκο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Plenković στο CNN

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, μιλώντας στην επιχειρηματική εκπομπή του CNN «Quest Means Business», στο δημοσιογράφο και οικοδεσπότη Richard Quest, μίλησε για την εξισορρόπηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αυστηρών επιδημιολογικών μέτρων.

Περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες έφτασαν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είναι 50 τοις εκατό χαμηλότερος από πέρυσι, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ.

Ερωτηθείς εάν η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων ήταν κατά κάποιο τρόπο το τίμημα για το άνοιγμα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ο Plenković είπε ότι πρόκειται για «υπολογισμένο ρίσκο».

«Πρώτα απ ‘όλα, η Κροατία είχε την προεδρία της ΕΕ όταν ξέσπασε η επιδημία και είχαμε πολλή δουλειά για το συντονισμό των προσπαθειών της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αρχικά, είχαμε ένα αυστηρό lockdown και στα τέλη Απριλίου ανοίξαμε τα σύνορα, ενώ στη συνέχεια επιτρέψαμε στους τουρίστες να έρθουν στα μέσα Ιουνίου. Η σεζόν ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο και είχαμε ρεκόρ αφίξεων.

Όμως, είναι υπολογισμένος ρίσκο. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Έτσι καταφέραμε να πάρουμε έναν συνδυασμό μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά και εκείνων των μέτρων που επέτρεψαν σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους, τον τουρισμό, να ευημερήσει».

«Καταφέραμε να εναρμονίσουμε την υγεία των πολιτών μας και τα έσοδα από τον τουρισμό, έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους», επεσήμανε ο Plenković.

Ο Plenković πιστεύει ότι οι γειτονικές χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν θέσει την Κροατία στην «κόκκινη λίστα», θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κομητεία και πόλη ξεχωριστά και να μην θεωρούν ολόκληρη την Κροατία επικίνδυνη.

«Υπάρχουν κομητείες ή πόλεις με ξέσπασμα κρουσμάτων της επιδημίας και πιστεύουμε ότι τα μέτρα πρέπει να απευθύνονται στους ανθρώπους που βρίσκονταν σε αυτές τις περιοχές. Το είπα στους συναδέλφους μου από τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Γερμανία», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει κοινά μέτρα κατά του κορωνοϊού, αλλά πιστεύει ότι ο ρόλος του κράτους είναι ο πιο σημαντικός.

«Η επιδημία έχει αποδείξει ότι ο ρόλος του κράτους, και όχι κάποιου άλλου φορέα, είναι ο πιο σημαντικός για την προστασία των πολιτών από πανδημία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η στρατηγική για το μέλλον, ο Plenković υπενθύμισε ότι έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και ότι απαιτείται συντονισμός των χωρών της ΕΕ, καθώς και ο εντοπισμός προβληματικών περιοχών μόλυνσης./ibna