Σλοβενία: Kurz και η Janša μίλησαν για κοινή μάχη κατά του COVID-19 και των παράνομων μεταναστών

Σλοβενία: Kurz και η Janša μίλησαν για κοινή μάχη κατά του COVID-19 και των παράνομων μεταναστών

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša και ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz, ζήτησαν κοινή προσέγγιση για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού και της παράνομης μετανάστευσης μετά τη συνάντησή τους στη Λιουμπλιάνα σήμερα το πρωί,.

Οι Janša και Kurz συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα lockdown λόγω του κορωνοϊού αυτό το φθινόπωρο, με τον Kurz να τονίζει ότι διαφαίνεται ήδη «φως στο τούνελ» στην καταπολέμηση του ιού.

Ο καγκελάριος είπε ότι στόχος της Αυστρίας ήταν να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και να διατηρήσουν μια κανονική ζωή σε όλους τους τομείς όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά με ορισμένους κανόνες και προσαρμογές.

Ο Janša προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος της επιδημίας δεν είχε τελειώσει ακόμη, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη. Όμως, σε αντίθεση με την άνοιξη, τώρα λιγότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν την ασθένεια και πεθαίνουν από αυτήν, πράγμα που σημαίνει πιθανώς “μάθαμε κάτι” και ότι τα προστατευτικά μέτρα λειτουργούν, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Αυστρία και η Σλοβενία ​​δούλεψαν στενά όταν ξεκίνησε η πανδημία και ότι η Αυστρία υπήρξε ένα είδος πρότυπου για τη Σλοβενία ​​στις πρώτες, χειρότερες εβδομάδες της μάχης κατά του ιού – όντας μία από τις λίγες Ευρωπαίες χώρες που ήταν καλά προετοιμασμένες για την πανδημία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί.

Μιλώντας για την παράνομη μετανάστευση, o Janša τόνισε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα ήταν ζωτικής σημασίας. Ζήτησε ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, κοινή προσέγγιση της ΕΕ για το θέμα και βοήθεια προς τις χώρες που θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο για να αποφευχθεί μία κατάσταση όπως αυτή που βρισκόταν η Ευρώπη το 2015.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να βοηθηθούν χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι Janša και ο Kurz συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι απαραίτητη για την αφαίρεση των σημείων ελέγχου στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική Ευρώπη στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο». Είπε ότι η σημερινή επίσκεψη στη Σλοβενία ​​ήταν ένδειξη ειδικού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών.

Περιέγραψαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σλοβενίας και Αυστρίας ως καλές. Η Αυστρία είναι ο τρίτος πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της Σλοβενίας και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής.

Ο Janša είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα για να κάνει τη Σλοβενία ​​ακόμη πιο ελκυστική για ξένους επενδυτές. Ο Kurz το καλωσόρισε αυτό, σημειώνοντας ότι η Σλοβενία ​​ήταν σημαντικός οικονομικός εταίρος της Αυστρίας και ότι αρκετές χιλιάδες αυστριακές εταιρείες λειτουργούν στη Σλοβενία.

Οι συνομιλίες άγγιξαν επίσης την επερχόμενη 100ή επέτειο του δημοψηφίσματος της Καρινθίας, μετά την οποία ένα σημαντικό μέρος της σλοβενικής επικράτειας προσαρτήθηκε στην Αυστρία μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ υπάρχουν σχέδια οι πρόεδροι των δύο χωρών να παραστούν μαζί στην επέτειο στο Klagenfurt στις 10 Οκτωβρίου.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι πρόεδροι και των δύο χωρών θα παρευρεθούν στην τελετή, οπότε ο Janša χαιρέτισε την πρωτοβουλία. Είπε ότι αρκετά θέματα σχετικά με τη σλοβενική μειονότητα στην Αυστρία παρέμειναν ανοιχτά, αλλά τώρα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ευκολότερα από ό,τι στο παρελθόν.

Ο Kurz συζήτησε το θέμα και με τον Πρόεδρο Borut Pahor σήμερα, ο οποίος καλωσόρισε το πρόγραμμα της αυστριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των μειονοτήτων και εξέφρασε την ελπίδα ότι ορισμένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν θα γίνουν σύντομα νόμοι. Ο Kurz εξέφρασε την ειλικρινή του πρόθεση γι’ αυτό, σύμφωνα με το γραφείο του Pahor.

Στις συνομιλίες με την Janša, ο Kurz είπε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για την επέτειο δεν προέβλεπε μόνο οικονομική επιχορήγηση για τη μειοψηφία για να γιορτάσει την επέτειο, αλλά και άλλα μέτρα για τη στήριξη της σλοβενικής κοινότητας στο μέλλον. Δεν διευκρίνισε όμως πότε η μειονότητα θα λάβει αυτό το δώρο.

Ο Kurz αναφέρθηκε επίσης τις προσπάθειες αναγνώρισης της γερμανόφωνης κοινότητας στη Σλοβενία ​​ως μειοψηφίας στο Σύνταγμα, λέγοντας ότι η Βιέννη ήταν «ευγνώμων» για αυτό.

Οι Janša και ο Kurz θα κατευθυνθούν αργότερα στο Triglav για μια εξόρμηση αναρρίχησης στη βόρεια πλευρά του ψηλότερου βουνού της Σλοβενίας, με τον Kurz να λέει στον Τύπο ότι δεν ανησυχεί καθώς ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας είναι έμπειρος ορειβάτης./ibna