Κύπρος: Η συνθήκη εγγυήσεων δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, δήλωσε ο Lavrov

Κύπρος: Η συνθήκη εγγυήσεων δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, δήλωσε ο Lavrov

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Υπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov, μετά τις συναντήσεις του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, συναντήθηκε με το ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μετά τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δυο Υπουργών και τις διευρυμένες των δυο αποστολών Χριστοδουλίδης και Lavrov παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του σημείωσε ότι κατά την διάρκεια των συζητήσεων, εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις σε πολλούς τομείς, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πανδημία στις δύο χώρες και συμφωνήθηκε όπως επανέλθει η συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Προς τον σκοπό αυτό, θα ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις.

Για το Κυπριακό, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Sergey Lavrov είναι βαθύτατος γνώστης, ενώ ο ίδιος εξέφρασε ευγνωμοσύνη στη Ρωσία για τη στήριξη στις προσπάθειες για βιώσιμη λύση, αλλά και κατά των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Crans Montana αμέσως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Προϋπόθεση, είπε, είναι να υπάρχει ένα κατάλληλο περιβάλλον, κάτι που δεν διαφαίνεται λόγω των αποσταθεροποιητικών πράξεων της Τουρκίας σε ξηρά και θάλασσα. Είναι σημαντικό, επεσήμανε, να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Τουρκία, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Ρωσία που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Lavrov και Χριστοδουλίδης αντάλλαξαν απόψεις και για άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως τη Συρία και τη Λιβύη, η κρίση στις οποίες επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, είχαν συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Καταλήγοντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε ξανά τον Sergey Lavrov για την επίσκεψή του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη φιλοξενία, μιλώντας για συνομιλίες σε φιλικό και εμπιστευτικό κλίμα.

Όπως είπε, αυτό καταδείχθηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, αναφερόμενος στη διπλωματική σχέση που συμπληρώνει σήμερα 60 χρόνια. Ο Sergey Lavrov, επεσήμανε με τη σειρά του, πως συζήτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δύο χώρες, ενώ συμφώνησαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που άπτονται κρατικών συναλλαγών.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως οι δύο τους δεσμεύτηκαν στα Πρωτόκολλα που υπεγράφησαν και στον εκσυγχρονισμό της Τροποποίησης για αποφυγή Διπλής Φορολογίας. Ο Sergey Lavrov αναφέρθηκε σε ανταλλαγές στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού την επόμενη τριετία.

Υπάρχει, όπως είπε, κοινή συναίνεση για τα περιφερειακά ζητήματα, αναφερόμενος στο Πρωτόκολλο για τις σχέσεις Μόσχας – Λευκωσίας για τα έτη 2021 – 2022. Επανέλαβε, τη θέση για δίκαιη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι η συνθήκη εγγυήσεων δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, δηλώνοντας πως μπορεί να υπάρξει εγγύηση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ρώσος Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επανεκκίνηση των συνομιλιών μπορεί να φέρει τη διευθέτηση και για το θέμα ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτα οποιαδήποτε βήματα συμβάλλουν στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας εκ νέου ετοιμότητα να βοηθήσει στον διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, αν αυτά το ζητήσουν, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία.

Στο πλαίσιο των επίσημων συναντήσεων, υπογράφηκε το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων για τα έτη 2021 – 2022, καθώς και το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία για αποφυγή Διπλής Φορολογίας./ibna