Αλβανία: Ενίσχυση στο σύστημα Δημόσιας Υγείας υποσχέθηκε ο Basha

Αλβανία: Ενίσχυση στο σύστημα Δημόσιας Υγείας υποσχέθηκε ο Basha

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha δήλωσε σήμερα ότι ως κυβέρνηση, οι μισθοί των γιατρών θα αυξηθούν έως και 1200 ευρώ και στα 700 ευρώ οι μισθοί για το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Στην Αλβανία, το σύστημα δημόσιας υγείας πάσχει από έλλειψη προσωπικού υγείας, επενδύσεις σε υποδομές και ιατρικό εξοπλισμό. Οι πολίτες πρέπει να περιμένουν στη σειρά για ώρες και ημέρες για να λάβουν βασικές υπηρεσίες. Η έλλειψη υποστήριξης έχει οδηγήσει χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές εκτός της χώρας, καθιστώντας την Αλβανία τη χώρα με τον χαμηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό γιατρών στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα των μαζικών αποχωρήσεων του ιατρικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια, ολόκληρες περιοχές στην Αλβανία είναι χωρίς γιατρούς και χωρίς υπηρεσίες για τους πολίτες», δήλωσε ο Μπάσα.

Αναφερόμενος σε δεδομένα από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας, ο Basha είπε ότι η Αλβανία έχει τον χαμηλότερο αριθμό γιατρών κατά κεφαλήν στην περιοχή, με 1,2 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει 6,2 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους, η Βόρεια Μακεδονίας 2,8, το Μαυροβούνιο 2,3, η Σερβία 2,4 και η Βοσνία 1,8.

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Σπουδών στη Βιέννη, οι γιατροί στην Αλβανία πληρώνονται κατά μέσο όρο 435 ευρώ, που είναι ο χαμηλότερος μισθός στην περιοχή. Οι γιατροί πληρώνονται περισσότερο στη Βοσνία (901 ευρώ) και στο Μαυροβούνιο (833 ευρώ), ενώ στη Σερβία και την Βόρεια Μακεδονία με πάνω από 700 ευρώ. Πέρυσι, το Κοσσυφοπέδιο αύξησε επίσης σημαντικά τους μισθούς του προσωπικού υγείας, με σκοπό να μην φύγουν οι λευκές μπλούζες. Οι ειδικοί γιατροί πληρώνονται 1195 ευρώ (από 661 ευρώ πριν), οι γενικοί ιατροί 836 ευρώ (από 566), οι νοσηλευτές 621 ευρώ (από 472) και οι νοσοκόμες 537 ευρώ (από 425 πριν)», δήλωσε ο Basha.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό υγείας στην Αλβανία χρειάζεται επειγόντως υποστήριξη.

«Στο σχέδιό μας θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε ειδικεύσεις στους νέους γιατρούς προκειμένου να αυξήσουμε την ικανότητα. Θα αυξήσουμε τους μισθούς των γιατρών έως 1200 ευρώ και 700 ευρώ για τις νοσοκόμες. Θα υποστηρίξουμε και θα ενθαρρύνουμε τους γιατρούς να υπηρετούν σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου υπάρχει πλήρης ή μερική έλλειψη προσωπικού υγείας. Θα αυξήσουμε τις επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό κέντρων υγείας και νοσοκομείων. Θα ακυρώσουμε διεφθαρμένες παραχωρήσεις και θα προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη εκείνους που καταχράστηκαν αλβανικά χρήματα. «Οι Αλβανοί αξίζουν και θα έχουν μια κανονική κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί για αυτούς και όχι για μια χούφτα ολιγάρχες”, τόνισε ο Basha./ibna