Κύπρος: Παρασημοφόρησε τον Lavrov ο Νίκος Αναστασιάδης      

Κύπρος: Παρασημοφόρησε τον Lavrov ο Νίκος Αναστασιάδης      

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Διπλωματίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 ετών διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.

Επιπρόσθετα η επίσκεψη του Sergey Lavrov γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο με ιδιαίτερη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και σηματοδοτεί την πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εστιάσει την προσοχή της στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ’.

Στην ομιλία του, κατά την τελετή παρασημοφόρησης, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε εκ νέου ιδιαίτερη χαρά για το ότι η επίσκεψη του Sergey Lavrov γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών διπλωματικών σχέσεων.

Όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, η ΕΣΣΔ ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ διαχρονική είναι η στήριξη της Μόσχας στην επίλυση του Κυπριακού, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης βασισμένης στον χάρτη του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στον ίδιο τον Sergey Lavrov, ανέφερε πως και η δική του προσφορά είναι ανεκτίμητη στα 16 χρόνια που υπηρετεί το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Για αυτό και επί τη ευκαιρία των 60 ετών, λήφθηκε, όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, η απόφαση να απονεμηθεί το παράσημο.

«Ως ένδειξη», πρόσθεσε, «ευγνωμοσύνης για όσα προσέφερε η Ρωσική Ομοσπονδία στην Κυπριακή Δημοκρατία». Μετέφερε, τέλος, ευχές για συνεχή ευημερία στον λαό της Ρωσίας και στον Πρόεδρο Vladimir Putin.

Από την πλευρά του, ο Sergey Lavrov, ευχαρίστησε ειλικρινά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το παράσημο, το οποίο αντιλαμβάνεται ως τεκμήριο ευγνωμοσύνης προς τη ρωσική διπλωματία και τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αφού υπενθύμισε πως οι διπλωματικές σχέσεις ξεκίνησαν μόλις δύο μέρες μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ρωσική τάση για αναβάθμιση των σχέσεων Μόσχας-Λευκωσίας, που επιβεβαιώθηκε, όπως είπε, σε πρόσφατη συνομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin./ibna