Βόρεια Μακεδονία: Συγχαρητήρια μηνύματα Macron και Pompeo για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Βόρεια Μακεδονία: Συγχαρητήρια μηνύματα Macron και Pompeo για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με την ευκαιρία της 8ης Σεπτεμβρίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Βόρειας Μακεδονίας, συνεχάρη τον Πρόεδρο της χώρας Stevo Pendarovski, στον οποίο τόνισε ότι η χώρα έχει “όλη μου τη στήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας”.

Στο μήνυμα του ο Emmanuel Macron αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εκφράζω όλη μου την αλληλεγγύη καθώς και την αλληλεγγύη του γαλλικού λαού προς τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος επίσης επηρεάζεται από την πανδημία με τον Covid-19. Εκφράζω επίσης την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια επαναπατρισμού σε Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες στην αρχή της κρίσης».

«Εύχομαι οι διμερείς μας σχέσεις να συνεχίσουν να ενισχύονται. Η γαλλική στρατηγική για τα Βαλκάνια προβλέπει ενισχυμένη υποστήριξη της Γαλλίας για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, χάρη στις επικείμενες δραστηριότητες του Γαλλικού Οργανισμού Ανάπτυξης στη Βόρεια Μακεδονία στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης».

«Το 2020 ήταν ένα σημαντικό στάδιο στην ευρωατλαντική προσέγγιση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία έγινε το 30ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 27 Μαρτίου 2020. Χαιρετίζω την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 25η Μαρτίου ώστε να αρχίςουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη με τη χώρα σας».

«Να είστε πεπεισμένοι ότι έχετε όλη την υποστήριξή μου για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου, εύχομαι να καθοριστεί το ταχύτερο δυνατό το πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία θα παρακολουθεί εάν αντικατοπτρίζεται επαρκώς τη μεθοδολογία της νέας διεύρυνσης και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να σημειώσει πρόοδο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, που αποτελεί τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών» καταλήγει το μήνυμα του Emmanuel Macron.

Ανακοίνωση εξέδωσε για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και το State Department όπου ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo συγχαίρει την Βόρεια Μακεδονία.

«Καθώς η Βόρεια Μακεδονία γιορτάζει την ανεξαρτησία της, απευθύνω χαιρετισμούς και ευχές για λογαριασμό της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού.

Φέτος συγχαίρουμε τη Βόρεια Μακεδονία που έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και επικροτούμε τη δέσμευση της χώρας σας για περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια που αντικατοπτρίζεται σε αυτό το τεράστιο επίτευγμα. Μας ενθαρρύνει η πρόοδος που σημειώσατε στην πορεία προς την ένταξη σας στην ΕΕ και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειές σας για την επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ειρηνικές και επιτυχημένες σε άνευ προηγουμένου συνθήκες και σας συνιστούμε να επιδιώξετε τα δημοκρατικά ιδανικά, τη διαφάνεια και την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Τα επιτεύγματά σας θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Καθώς εορτάζετε, εύχομαι ασφάλεια και υγεία σε όλους τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας καθώς συνεργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία COVID-19. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δίπλα στη Βόρεια Μακεδονία ως σταθερός Σύμμαχος» καταλήγει η ανακοίνωση του Mike Pompeo./ibna