Σερβία: Τα πιο σημαντικά ζητήματα έρχονται, δήλωσε ο Vucic

Σερβία: Τα πιο σημαντικά ζητήματα έρχονται, δήλωσε ο Vucic

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell, τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Miroslav Lajcak και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti.

Ο Σέρβος Πρόεδρος μετά τη συνάντηση του με τον Avdullah Hoti δήλωσε ότι «σήμερα, έχουν ανοίξει δύο νέα θέματα, το ένα είναι η Ένωση Σερβικών Δήμων, το άλλο είναι το θέμα των περιουσιακών και οικονομικών απαιτήσεων που απαιτούμε ο ένας στον άλλο. Τα πιο σημαντικά ερωτήματα έρχονται στο τραπέζι, θα είναι περίπλοκο, θα είναι δύσκολο, αλλά είναι αυτό που υπάρχει»

Ο Vučić είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι μίλησε με τον Avdulah Hoti και τον Skender Hyseni σε δύο συνεδρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσθέτοντας ότι αυτές οι συνομιλίες δεν ήταν ποτέ εύκολες ή απλές για το Βελιγράδι. Όπως είπε, συμφωνήθηκε σήμερα ένας μηχανισμός για τον προσδιορισμό των αρχείων των εκτοπισμένων και αγνοουμένων και της πρόσβασης σε όλα τα αρχεία.

«Έχουμε εναρμονίσει τις απόψεις μας για αγνοούμενους, εσωτερικά εκτοπισμένους και οικονομικά ζητήματα. Για εμάς, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ελεύθερη ροή κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Πολλοί στη Σερβία υποτιμούν ότι, πολλοί δεν ενδιαφέρονται για αυτό, και αυτό είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό να έχουμε μια κοινή αγορά εργασίας, αγαθά, που θα φέρουν πρόοδο σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό συμφωνήθηκε» είπε ο Vučić και υπενθύμισε ότι στη συμφωνία της Ουάσιγκτον συμφωνήθηκε ότι η Πρίστινα θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία της «mini-Schengen».

Επισήμανε ότι αυτό θα δημιουργήσει μια κοινή αγορά εργασίας και αγαθών και ότι θα συμβάλει στην πρόοδο ολόκληρης της περιοχής.

Ο Vučić είπε ότι η πλευρά της Πρίστινα θα εκδώσει νόμο για την επιστροφή των εκτοπισμένων, δηλώνοντας ότι αυτή ήταν η επιμονή της σερβικής πλευράς. Αν και δεν αναμένει υπερβολική πρόοδο σε αυτό το ζήτημα, προσθέτει ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα στα πραγματικά αποτελέσματα.

«Δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο μεγάλο, αλλά για όσους θέλουν να ζήσουν μέχρι τα γηρατειά ή οτιδήποτε άλλο στο τζάκι τους, θα του προσφέρει κάπως καλύτερες συνθήκες από ό, τι είχαν μέχρι σήμερα. Μιλώ για πραγματική ζωή, το να περιμένω θαύματα δεν είναι αντικειμενικό και δεν είναι ρεαλιστικό» είπε ο Vučić.

Όσο για την Ένωση Σερβικών Δήμων, οι συνομιλίες για το θέμα θα συνεχιστούν στις 17 Σεπτεμβρίου σε επίπεδο επικεφαλής των ομάδων διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια στις 28 Σεπτεμβρίου σε υψηλό επίπεδο.

Όπως τόνισε, μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και η εθνοσυνέλευση, «θα παρουσιάσουμε αυτά για το οποία που μιλάμε στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, τι κάνουμε, τι είναι καλό και τι δεν περιμένουμε.»

«Μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και η Συνέλευση αρχίσει να λειτουργεί με πλήρη ικανότητα, θα προχωρήσουμε πριν από τη Συνέλευση με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Το είχαμε στο κοινοβούλιο πριν από 5-6 μήνες, αλλά θέλουμε όλοι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες να παρουσιάσουν στο κοινοβούλιο τι συζητείται, τι είναι αυτό που κάνουμε, τι είναι καλό και τι δεν περιμένουμε», δήλωσε ο Vučić.

«Δεν είμαι δυσαρεστημένος με αυτό σήμερα, αναμένω ότι θα συζητηθεί η οικονομική ανάκαμψη των Δυτικών Βαλκανίων. Οποιαδήποτε βοήθεια θα συμβάλει στη Σερβία» είπε ο Vučić./ibna