Σλοβενία: Επίσημη επίσκεψη Kurz στη Σλοβενία ​την Τρίτη

Σλοβενία: Επίσημη επίσκεψη Kurz στη Σλοβενία ​την Τρίτη

Ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz θα επισκεφθεί τη Λιουμπλιάνα την Τρίτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Janez Janša, που θα επικεντρωθούν σε επίκαιρα ζητήματα της ΕΕ και διμερή συνεργασία καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν την πανδημία Covid-19 και την παράνομη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης διμερούς του συνάντησης στο εξωτερικό από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο Kurz σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει να συντονιστεί με τον Janša πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Σλοβενίας ​​ στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Όπως ανέφερε το STA, ο Kurz κάλεσε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Μιλώντας με γερμανικά και ελβετικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι θα ζητήσει από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen να προσφέρει «μια πρόταση που βασίζεται στην έννοια της ευέλικτης αλληλεγγύης».

«Δεν υπάρχει πλέον πολιτική ανοιχτής πόρτας», δήλωσε ο καγκελάριος στα γερμανικά και ελβετικά μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι χώρες δεν θα μπορούσαν να εξαναγκαστούν να μεταφέρουν πρόσφυγες ή μετανάστες και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εκβιάζεται από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Δύο ανοιχτά ζητήματα στων διμερή σχέση αναμένεται επίσης να εξεταστούν στη συνάντηση: έλεγχοι διαβατηρίων στα κοινά σύνορα που η Αυστρία επανέφερε στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και η θέση της σλοβενικής εθνοτικής μειονότητας στην Αυστρία και της γερμανόφωνης κοινότητας στη Σλοβενία.

Οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν γίνει ξανά επίκαιροι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και οι δύο χώρες εισήγαγαν υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα για να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου ιού πριν από την άρση τους στις αρχές Ιουνίου. Και οι δύο χώρες σημείωσαν πρόσφατα μια νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αναφορικά με τη μειονότητα, η Σλοβενία ​​προσπαθεί να αποκτήσει ολοκληρωμένη προστασία για την κοινότητα στην Carinthia, όπως εγγυάται η αυστριακή κρατική συνθήκη. Ορισμένοι στη Σλοβενία ​​υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να κοινοποιήσει τη διαδοχή της στη Γιουγκοσλαβία ως ένας από τους υπογράφοντες τη συνθήκη του 1955, κάτι το οποίο δε δέχεται η Αυστρία. Ακόμα και χωρίς επίσημη κοινοποίηση, η Σλοβενία ​​θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της συνθήκης.

Εν τω μεταξύ, η Βιέννη θέλει από τη Σλοβενία ​​να αναγνωρίσει τη γερμανόφωνη κοινότητα που ζει στο νότο της χώρας ως μειονότητα ισοδύναμη με τις ιταλικές και ουγγρικές κοινότητες που ζουν κατά μήκος των αντίστοιχων συνόρων. Τον Ιούλιο, και οι πέντε αναπληρώτριες φατρίες στο αυστριακό κοινοβούλιο ψήφισαν υπέρ του να παραχωρήσει η Σλοβενία το καθεστώς της μειοψηφίας στους Γερμανούς του Gottschee.

Η ιταλική και η ουγγρική μειονότητα έχουν η καθεμία έδρα για τον βουλευτή τους στην εθνική συνέλευση της Σλοβενίας, κάτι που δεν παραχωρείται στη σλοβενική μειονότητα στην Αυστρία. Ωστόσο, η σλοβένικης καταγωγής Olga Voglauer εξελέγη στο χαμηλότερο τμήμα του αυστριακού κοινοβουλίου με το Πράσινο Κόμμα στις εκλογές του περασμένου έτους.

Οι Janša και ο Kurz είναι επίσης πιθανό να μιλήσουν για την επερχόμενη εκατονταετία του δημοψηφίσματος της Carinthia που διαμόρφωσε τα σύγχρονα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας ένα μέρος του σλοβένικου λαού στην αυστριακή πλευρά των συνόρων. Στην τελετή ιωβηλαίου που προγραμματίστηκε να λάβει χώρα στο Klagenfurt στις 10 Οκτωβρίου θα παρευρεθούν οι πρόεδροι των δύο χωρών Borut Pahor και Alexander Van der Bellen.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Σλοβενίας θεωρούνται άριστες, με τις χώρες να διατηρούν τακτικό και διαφοροποιημένο διάλογο σε πολιτικό και εργασιακό επίπεδο. Η Αυστρία κατατάσσεται ως ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Σλοβενίας και ο μεγαλύτερος επενδυτής. Πέρυσι, οι εξαγωγές αγαθών της Σλοβενίας ανήλθαν σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εισαγωγές σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ./ibna