Σερβία: Αντιδράσεις σε ανάρτηση της Zakharova για τη συνάντηση Vucic Trump

Σερβία: Αντιδράσεις σε ανάρτηση της Zakharova για τη συνάντηση Vucic Trump

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic δήλωσε σήμερα ότι η κίνηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, ήταν περιττή και απερίσκεπτη και ότι δημιούργησε περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο προφίλ της στο Facebook, η Zakharova σχολίασε τη συνάντηση μεταξύ των Προέδρων της Σερβίας και της Αμερικής με μια ακατάλληλη φωτογραφία της σκηνής από την ταινία “Βασικό Ένστικτο”.

Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε στο TV Happy ότι είναι σημαντικό που ενεπλάκη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Sergey Lavrov, ο οποίος είπε ότι δεν αντικατοπτρίζει την προσωπική θέση της ρωσικής διοίκησης, ότι είμαστε αδελφοί, φίλοι και στρατηγικοί εταίροι και ότι πρέπει να συνεχίσουμε.

«Πρόκειται για μια περιττή και απερίσκεπτη κίνηση της Zakharova, η οποία δημιούργησε περιττή ένταση στις σχέσεις μας. Γι ‘αυτό ήταν απαραίτητο ο Lavrov να μιλήσει με τον πρόεδρο και να πέσει η ένταση» είπε ο Dacic.

Δήλωσε επίσης ότι αυτό πρέπει να είναι ένα μάθημα σε όλους να μην “παίζουν” με τέτοια πράγματα, και ακόμη και ότι είναι μια κακή μετάφραση το γεγονός και ότι η ανακοίνωσή της δεν είχε καμία σχέση με τον Πρόεδρο Aleksandar Vučić αλλά με τον Donald Trump, “μια εικόνα είναι μια εικόνα” και ότι προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στη Σερβία.

«Χαίρομαι και είναι σημαντικό ότι ο ίδιος ο Lavrov, ο πρώτος άνθρωπος της ρωσικής διπλωματίας, συμμετείχε στο κλείσιμο της υπόθεσης» είπε ο Dacic.

Ο Σέρβος Υπουργός δήλωσε ότι κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη στη Σερβία, Aleksandar Botsan Harchenko, στο Υπουργείο Εξωτερικών να του ζητήσει προφορικά μια εξήγηση για την κίνηση αυτή.

«Πριν τη συνάντηση, ο Sergey Lavrov μου τηλεφώνησε Μου είπε ότι επέκρινε έντονα τη Zakharova, ότι δικαιολόγησε τον εαυτό της λέγοντας ότι δεν αναφέρεται στον Vučić αλλά στον Trump. Μου είπε ότι η Zakharova θα ζητήσει συγγνώμη, ότι δεν αντικατοπτρίζει την προσωπική θέση της ρωσικής κυβέρνησης, ότι ήμαστε αδελφοί, φίλοι και στρατηγικοί εταίροι και ότι πρέπει να συνεχίσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Υπουργός.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι σημαντικό για τη Σερβία να συνεχίσει τη συνεργασία και τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία, και αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο Vučić, ο οποίος είπε ότι δεν θα αφεθούν συνέπειες στις σχέσεις μας»./ibna