Ελλάδα: Επικοινωνία Michel-Μητσοτάκη

Ελλάδα: Επικοινωνία Michel-Μητσοτάκη

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του Charles Μichel στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές.

Ο Charles Michel επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Την Κυριακή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων στη Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Charles Michel τόνισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης της έντασης και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν τις εντάσεις.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία.

Ο Charles Michel στην Σύνοδο του ΕΣ που συγκάλεσε θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο καθώς και το σύνολο των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας, όπου θα ληφθούν υπόψη όλα τα μέτρα. Επίσης ο Πρόεδρος του ΕΣ ζήτησε την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την εξεύρεση ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Με ανακοίνωση της η Τουρκική Προεδρία κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε το θέμα των προκλητικών ευρωπαϊκών πολιτικών σε περιφερειακά ζητήματα δεν θα χρησιμεύσουν για λύση.

Ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε επίσης ότι η στάση της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει δοκιμασία ειλικρίνειας όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή ειρήνη.

Ο Τούρκος ηγέτης προέτρεψε την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δίκαια και να αποτρέψει τα βήματα της Ελλάδας και ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Recep Tayyip Erdogan κάλεσε επίσης τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ να παραμείνουν «δίκαιοι, αμερόληπτοι και υπεύθυνοι σε όλα τα περιφερειακά θέματα»./ibna