ΕΕ: Κοινή δήλωση Vučić-Hoti

ΕΕ: Κοινή δήλωση Vučić-Hoti

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο Σέρβος Πρόεδρος Aleksandar Vučić και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti λίγο πριν την συνάντηση τους στις Βρυξέλλες.

Αναφέρεται στην κοινή δήλωση:

«Με την ευκαιρία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, που διευκολύνεται από την ΕΕ, ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić και ο Πρωθυπουργός Avdullah Hoti επιβεβαίωσαν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Josep Borrell, ότι αποδίδουν ύψιστη προτεραιότητα για την ένταξη στην ΕΕ και τη συνέχιση των εργασιών για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα που διευκολύνεται από την ΕΕ, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδών τους.

Δεσμεύθηκαν επίσης να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν την περαιτέρω ευθυγράμμιση στην ΕΕ σύμφωνα με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους.

Από την άποψη αυτή, τα πρόσφατα συμφωνηθέντα έγγραφα στην Ουάσιγκτον, που βασίζονται σε προηγούμενες δεσμεύσεις σχετικά με τον διάλογο που ανέλαβαν τα δύο μέρη, θα μπορούσαν να συμβάλουν χρήσιμα στην επίτευξη μιας ολοκληρωμένης, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων./ibna