Βόρεια Μακεδονία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ευκαιρία για ανάπτυξη και ασφάλεια

Βόρεια Μακεδονία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ευκαιρία για ανάπτυξη και ασφάλεια

Οι μεταρρυθμίσεις στον αμυντικό τομέα συνεχίζονται, με σταθερή χρηματοδότηση της άμυνας φτάνοντας στο 2% του ΑΕΠ για τον αμυντικό προϋπολογισμό έως το 2024 μέσω αύξησης 0,2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Περαιτέρω αύξηση των μισθών, αλλά και αύξηση της ετοιμότητας μάχης και της διαλειτουργικότητας του Στρατού και του σοβαρού εκσυγχρονισμού του, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις νέες προκλήσεις ασφάλειας. Ανάπτυξη του Ελαφρού Τάγματος Πεζικού που βρίσκεται στη φρουρά στο Stip με έμφαση στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, συνέχιση του αρχικού έργου για την προμήθεια τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, κυβερνοάμυνα, εισαγωγή πολεμικών αεροσκαφών από τη δυτική παραγωγή, προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τα μέλη και την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που ανακοινώθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα 2020-2024 στον αμυντικό τομέα, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώνεται ότι στο μέρος των στρατηγικών εγγράφων, η κύρια εστίαση θα είναι στο σχέδιο αμυντικών στόχων που καθορίζει τα αναπτυξιακά σχέδια της Βόρειας Μακεδονίας και τις δραστηριότητες σύμφωνα με τη διαδικασία του σχεδιασμού άμυνας του ΝΑΤΟ (NDPP) τη διαδικασία του αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συνεχίσει να επενδύει στον εκσυγχρονισμό της Στρατιωτικής Σειράς “Krivolak”, θα ειδικευτεί στο πνεύμα της έννοιας “έξυπνη άμυνα”, οι εγκαταστάσεις θα ανακατασκευαστούν στα στρατόπεδα του Ilinden, στη Διοίκηση SEEBRIG, στη Στρατιωτική Ακαδημία, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στους στρατώνες στο Stip.

Η πληροφόρηση και οι ψεύτικες ειδήσεις, καθώς και οι στρατηγικές επικοινωνίας και οι δημόσιες σχέσεις, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Πρόγραμμα για την Άμυνα, καθιστούν τα θέματα ασφάλειας κορυφαία προτεραιότητα.

Επιπρόσθετα στο Πρόγραμμα αναφέρετε ότι επετεύχθη ο πολυετής στρατηγικός στόχος, η ένταξη στο ΝΑΤΟ! «Κάτι που σημαίνει ειρήνη, σταθερότητα, ένα ασφαλές μέλλον. Με το ΝΑΤΟ, έχουμε εξασφαλίσει την ακεραιότητα και την ανάπτυξη της χώρας. Θα χρησιμοποιήσουμε τη συνδρομή στην πιο ισχυρή συμμαχία με σύνεση και στρατηγική. Η συμμαχία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μια μικρή χώρα με περιορισμένους πόρους να αυξήσει τη συγκεκριμένη δύναμή της και να την χρησιμοποιήσει για την επιρροή της, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα 2020-2024./ibna