Κοσσυφοπέδιο: Η Τουρκία προτρέπει την Πρίστινα να μην μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Κοσσυφοπέδιο: Η Τουρκία προτρέπει την Πρίστινα να μην μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ

Η Τουρκία κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να μην ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καθώς αυτό θα υπονόμευε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θα έβλαπτε την παλαιστινιακή υπόθεση.

Ο σχεδιασμός από το Κοσσυφοπέδιο ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, είναι κίνηση που υπονομεύει το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και ενδέχεται επίσης να αποτρέψουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από άλλα κράτη στο μέλλον, δήλωσε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα, το οποίο θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα εξεταστεί από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπροσθέτως στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε διάφορα ψηφίσματα των ΗΕ επισημαίνοντας ότι το παλαιστινιακό ζήτημα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και γεωγραφικά βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος με την πρωτεύουσά του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με βάση τα σύνορα πριν από το 1967.

Η Τουρκία, ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο το 2008, υποστηρίζοντας ολόψυχα τη διεθνή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, προσθέτει η ανακοίνωση.

«Ωστόσο, δεν θεωρούμε σωστό να οικοδομήσουμε αυτήν τη διαδικασία ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ειδικά στα βάσανα του παλαιστινιακού λαού, των οποίων τα εδάφη βρίσκονται υπό κατοχή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήρθε μετά τη συνάντηση των ηγετών της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου την περασμένη εβδομάδα στο διάλογο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, όπου έφτασαν σε ένα ιστορικό ορόσημο, συμφωνώντας να εξομαλύνουν τους οικονομικούς δεσμούς.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν ξεχωριστές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, στις οποίες η Σερβία συμφώνησε να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ. Το Κοσσυφοπέδιο και το Ισραήλ συμφώνησαν επίσης να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να δημιουργήσουν διπλωματικούς δεσμούς.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci έγραψε στο Twitter: «Χαιρετίζω την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu για την πραγματική πρόθεση του να αναγνωριστεί το Κοσσυφοπέδιο και να συναφθούν διπλωματικές σχέσεις. Το Κοσσυφοπέδιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του να τοποθετήσει τη διπλωματική του αποστολή στην Ιερουσαλήμ.»

Η Τουρκία εξέφρασε επίσης τη «βαθιά της ανησυχία» για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που έχουν εγκριθεί για το θέμα αυτό, να σεβαστούν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και να αποφύγουν μέτρα που θα κάνουν την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης ακόμη πιο δύσκολη», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. σε γραπτή δήλωση.

«Έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα σε διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ότι το παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της», ανέφερε./ibna