Κύπρος: Επίσημη επίσκεψη Lavrov την Τρίτη στη Λευκωσία

Κύπρος: Επίσημη επίσκεψη Lavrov την Τρίτη στη Λευκωσία

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της επετείου για τη συμπλήρωση 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov όπου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών (στις 11.00) και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.  Στο πλαίσιο των επαφών τους, οι δύο Υπουργοί αναμένεται να ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και να ανταλλάξουν απόψεις, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα.

Στη συνέχεια, Χριστοδουλίδης και Lavrov θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 12.30), αφού προηγουμένως υπογράψουν σε ειδική τελετή το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2022. Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, θα υπογραφτεί επίσης το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Alexey Sazanov.

Τέλος, αφού περιηγηθούν στη φωτογραφική έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο αίθριο του Υπουργείου Εξωτερικών, οι κκ. Χριστοδουλίδης και Lavrov θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα το πρωί της ίδιας μέρας ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη./ibna