Υπογράφηκε η οικονομική συμφωνία Σερβίας Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον

Υπογράφηκε η οικονομική συμφωνία Σερβίας Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον

Υπογράφηκε σήμερα η οικονομική συνεργασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας Κοσσυφοπεδίου, μετά από πρωτοβουλία της Αμερικανικής Κυβέρνησης, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο Σέρβος Διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Marko Đurić, δήλωσε ότι αυτό που πέτυχε η Σερβική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον ήταν μεγάλη επιτυχία, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες της άλλης πλευράς και ότι η συμφωνία για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι στην πραγματικότητα κάτι περισσότερο από αυτό, είναι ένα σχέδιο που δημιουργεί ευκαιρίες για τους πολίτες μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά και για ολόκληρη τη Σερβία, το οποίο, όπως λέει, δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν εφικτό.

Σε δήλωση του στον Tanjug από την Ουάσιγκτον, ο Đurić επεσήμανε ότι κατά την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Σερβίας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από πολλές δεκαετίες, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Πρίστινα θα ενταχθεί πλήρως στην πρωτοβουλία «Mini Schengen» που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić στην περιοχή.

Αυτό, όπως είπε, «είναι σπουδαία νέα για τη Σερβία, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην περιοχή, καθώς και έχοντας κατά νου ότι χάσαμε περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε μόλις δύο χρόνια κλείνοντας την αγορά της νότιας επαρχίας μας».

«Τώρα το έχουμε εξαλείψει αυτό, και η προσχώρηση της Πρίστινα στη “Mini Schengen”, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί, θα δώσει βασική ώθηση σε αυτήν την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Đurić στο Tanjug από την Ουάσιγκτον.

Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής που θα ενταχθούν στη “Mini Schengen”, η οποία θα αυξήσει πολλές φορές το οικονομικό όφελος της Σερβίας.

«Αυτό είναι ένα βασικό σημείο καμπής στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη Σερβία», υπογράμμισε ο Đurić./ibna